Lokalna samouprava

Održana sednica Gradskog veća – data saglasnost na Prostorni plan grada Pirota

Sednicu Gradskog veća obeležilo je nekoliko tema iz oblasti urbanizma, gradske problematike, planova lokalne samouprave za naredni period i rada i funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova. Gradski većnici najpre su razmatrali i usvojili predlog Prostornog plana grada Pirota, kao vrlo važnog urbanističkog dokumenta. Razmatrana je i odluka o izradi urbanističkih planova “Krupac”, “Sukovo” , lokaliteta za eksploataciju mineralnih sirovina “Kitka” i solarnog postrojenja u Dobrom Dolu. Većnici su, pored ostalog, razmatrali i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za period od 2021. do 2023. godine, kao i Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za energetsku efikasnost. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, najpre se osvrnuo na Prostorni plan grada Pirota kao najznačajnijeg urbanističkog plana i osnove za izradu drugih planova. 

“Prostorni plan za jedan grad, u urbanističkom smislu, je što i Ustav za državu, i zato je značajno da odbornici u petak, na sednici Skupštine grada, izglasaju Prostorni plan grada Pirota kojim su sagledane sve ranije odluke vezane za zabranu izgradnje malih hidrocentrala na teritoriji Stare planine, prevođenje Toplodolske reke, za pravce razvoja koji su usaglašeni sa nacrtom Prostornog plana Srbije, zbog čega se i daje resornom ministarstvu na saglasnost. Čuli smo i njihovo mišljenje, mišljenja građana, sve je usklađeno i nadam se da će odbornici usvojiti ovaj planski akt i omogućiti u urbanističkom smislu dalji razvoj grada”- rekao je gradonačelnik Vasić.

Iz ove teme proizašla je i druga tema dnevnog reda u koju je uvršteno nekoliko planova detaljne regulacije i generalnih planova.

“Plan detaljne regulacije solarne energane Dobri Do je možda najinteresantniji. Postoji veliko interesovanje investitora za izgradnju solarnih elektrana na teritoriji Pirota. Ovo je prva konkretnija stvar i nadam se da će doći do realizacije tog posla. O ozbiljnosti investitora svedoči podatak da su na putu da reše imovinske odnose za parcelu od 111 hektara, a sa druge strane finansiraju Plan detaljne regulacije. To govori o ozbiljnosti, a koliko je ta investicija velika govori podatak da je HE “Zavoj” snage 80 magavati, a solarno postrojenje oko 75. Spremni smo da izađemo u susret investitrima, pomognemo oko svih pitanja i da te investicije zažive” – kaže Vasić.

Pirot je među prvim gradovima u Srbiji koji je u potpunosti ispoštovao zakonsku proceduru i uradio trogodišnji Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Ove godine iz budžeta grada biće izdvojeno oko 19 miliona dinara za realizaciju mera zapošljavanja.

“Urađen je Plan koji u trogodišnjem periodu prikazuje šta ćemo raditi. Posle njegovog usvajanja kandidovaćemo se u resornom ministarstvu za dodatna sredstva, odnosno za udruživanje sredstava, a mi smo odvojili oko 19 miliona dinara. Početkom maja ćemo raspisati konkurse za sve namene. Kao što znate i u prošlom periodu je tridesetak ljudi imalo priliku da obavlja stručnu praksu, realizovani su javni radovi, za samozapošljavanje je novac izdvajan, tako će biti i ovog puta”- izjavio je Vasić.

Kada je reč o Budžetskom fondu za energetsku efikasnost Vasić je podsetio da se počelo sa revitalizacijom fasada zgrada, a ovog puta je akcenat na individualnim domaćinstvima, koja mogu da se kandiduju za sredstva. Grad je ušao u projekat zajedno sa Ministarstvom za energetiku, i očekuje se da i ono izdvoji 5 miliona dinara, koliko  je Pirot izdvojio za ove namene. Vlasnici privatnih domaćinstava moći će da zamene stolariju, kupe energetski efikasnije peći, promene fasadnu oblogu i slično. Zajedno sa ministarstvom finansiraće se do 50 posto vrednosti investicije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker