Lokalna samouprava

Održana radna sednica Privremenog organa – Komunalne usluge skuplje za 9%

Drugu godinu zaredom 28. decembar  obeležava se bez svečane sednice koja je uobičajena za Dan grada. Prošle  godine je svečana sednica izostala zbog izlivanja amonijaka a ove godine je Privremeni organ održao radnu sednicu na kojoj su usvoje značajne odluke za nesmetano funcionisanje Grada. Članovi Privremenog organa dali su saglasnost na planove i programe rada javnih preduzeća i ustanova  za narednu godinu  kako bi nesmetano nastavili  da obavljaju svoju zakonsku delatnost. Komunalne usluge u Pirotu poskupeće za 9% a utvrđena je i nova ekonomska cena boravka dece u PU “Čika Jova Zmaj”.

Član Privremenog organa, Miloš Colić, čestitao je građanima Dan grada i pohvalio rad javnih preduzeća i ustanova koji su podneli izveštaje o svojim aktivnostima kao i planove za 2024. godinu.   “Javna pšreduzeća i ustanove su i ove godine dobro funkcionisala i isplaćivala  svoje obaveze na vreme. Toplana sledeće godine završava svoj kredit prema KFW- u i staće na takozvanu zelenu granu, odnosno zdrave noge a za posledicu imamao renoviranu infrastrukturu za isporuku toplotne energije” – rekao je Colić. On je pohvalio i rad ostalih javnih preduzeća, koja kako je rekao posluju pozitivno, što je jako značajno za grad.

Na sednici Privremenog organa usvojena je Odluka o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji grada Pirota, gde je naknada povećana u skladu sa cenama na Republičkom nivou koje se odnose na registraciju određenih vozila.  Usvojena je i  odluka iz imovinsko pravne oblasti koja se odnosi na isknjižavanje nefinansijske imovine u vezi sa realizacijom projekta obnove i unapređenja Opšte bolnice Pirot.

Doneto je rešenje o utvrđivanju nove ekonomske cene boravka dece u PU “Čika Jova Zmaj”. Cena je 26.880 dinara, od kojih 5.376 plaćaju roditelji a grad pokriva iznos od 21.504 dinara odnosno 80% od ukupne cene boravka dece u vrtiću. “Velika ulaganja su tokom prošle godine bila u PU “Čika Jova Zmaj”, ulaganja će biti nastavljena i naredne godine. Naš cilj je da nema  liste čekanja  i na tome radimo zajedno sa našom Predškolskom ustanovom sa privatnim vrtićem sa kojim imamo dobru saradnju” – isztakao je Colić.

Otvorene su nove aproprijacije koje se odnose na donatorska sredstva. Od Ministarstva turizma i omladine  grad Pirot je dobio 10 miliona dinara i ove aproprijacije se sprovode upravo iz razloga da sve što se radi bude apsolutno legalno, objašnjava Colić.

Usluge JP Komunalac poskupeće za 9%, što je obrazloženo poslovanjem i troškove koje ima JP Komunalac. “Svedoci smo rasta cena pre svega, ulja, goriva, održavanja vozila, amortizacije i slično. Komunalac ima i veliki broj zaposlenih pa povećanje minimalne cene zarade na njih utiče sa 40 miliona dinara, to je velika stavka za poslovanje ovog preduzeća. Ovo poskupljenje cene komunlije je više puta odlagano tako da i  sada Pirot ima niže cene komunalnih usluga od većine gradova” – rekao je Miloš Colić, član Privremenog organa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de