Lokalna samouprava

Održana poslednja radna sednica Skupštine grada Pirota u 2022. godini

Poslednja radna sednica Skupštine grada Pirota u ovoj godini počela je osvrtom na nesreću koja se dogodila ovih dana zbog iskliznuća četiri vagona sa amonijakom iz kompozicije teretnog voza kod Sopotskog Hana nadomak Pirota. Gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije Pirota, Vladan Vasić, detaljno je upoznao odbornike sa svim merama i radnjama koje su preduzete tim povodom. Šef odborničke grupe “Najbolje za Pirot”, dr Žarko Todorović, predložio je da se današnja sednica odloži i odmah zakaže, po hitnom postupku, nova sa jedinom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na železničku nesreću koja se dogodila. Njegov predlog nije prihvaćen, pa je sednica nastavljena prema utvrđenom dnevnom redu.

Predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević, čestitala je građanima Pirota i odbornicima 28. decembar, Dan grada i izrazila žaljenje zbog nesreće uzrokovane iskliznućem cisterni sa amonijakom i opasnosti koja je pretila i još uvek preti Pirotu. Zbog toga su i odložene planirane svečanosti i Svečana akademija.

“Zadovoljna sam kako je protekla sednica. Odbornici su usvojili programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova što je važno za same građane i preduzeća i ustanove. Gradonačelnik je na početku izvestio javnost i odbornike o ovom nesrećnom slučaju i da smo još uvek u vanrednoj situaciji. Zahtev odbornika, dr Žarka Todorovića, da prekinem sednicu i za 20 minuta organizujem vanrednu sednicu je najblaže rečeno smešan, jer akcident se dogodio u nedelju uveče. Sazivanje takve sednice, čak i u tom trenutku, bilo bi ne neprimereno već nepotrebno, zato što Skupština formira Štab za vanredne situacije upravo zbog ovakvih razloga. Štab je odmah sazvan tako da, smatram, da smo apsolutno sve uradili onako kako treba” – izjavila je dr Dimitrijević.

Ona je dodala da je na današnjoj sednici, pored ostalog, razmatran predlog Komisije za dodelu priznanja “Zaslužni građanin grada Pirota”. Na Svečanoj nakademiji, koja je odložena za kraj januara, priznanje će posthumno biti dodeljeno, novinaru i književniku, Slobodanu Džuniću, rođenom u Temskoj 1921. godine.

Predsednik Komisije za dodelu gradskog priznanja, dr Radovan Ilić, je ukratko naveo da je Slobodan Džunić najveći deo svog radnog veka proveo radeći u Radio Beogradu, kao novinar i urednik literarne redakcije i istriografije Radio Beograda. Objavio je desetak zbirki pripovedaka, Sedmojulsku nagradu dobio je 1959. godine, a posthumno mu je dodeljena nagrada “Borislav Stanković” za najbolje prozno delo godine, za roman “Vetrovi Stare planine”.

Odbornik i šef Odborničke grupe “Najbolje za Pirot”, dr Žarko Todorović, obrazložio je ostavku, odbornika, Miljana Stojanovića kao dobar primer kako se treba odnositi prema Zakonu o agenciji za sprečavanje korupcije. Odnosno, odbornik, Miljan Stojanović je izabran za predsednika Saveta MZ “Toplo Do” i da ne bi bio u sukobu interesa podneo je ostavku, a da u Skupštini grada ima dosta odbornika koji su u sukobu interesa i pozvao ih da daju ostavke na neku od funkcija i time poštuju Zakon. Takođe, on je rekao da trenutno nema važnije teme u Gradskoj skupštini nego govoriti o nesreći koja se dogodila ovih dana.

“Želeli smo da sazovemo vanrednu, hitnu sednicu Skupštine grada gde bi svi odbornici imali pravo da pitaju ono što ih interesuje, naravno u funkciji informisanja građana, i da daju svoje predloge kako bi se naredni period, koji i dalje nije bezopasan, što lakše prebrodimo uz maksimalnu bezbednost svih građana” – rekao je Todorović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker