Reportaža

Održana najteža brdska trka u Srbiji

Na Staroj planini je upravo održano treće izdanje najteže brdske trke u Srbiji.Na području opštine Knjaževac sa Babinog zuba, po sjajnom vremenu i na surovom terenu 140 takmičara iz deset zemalja je odmerilo snage na 3 distance. Najkraća na 20km sa 1.400m uspona, srednja na 85km koja ima 4.100m uspona i najduža na 122km sa 5.600m uspona.Dve duže distance se boduju za nezvanično svetsko prvenstvo – popularni „Ultra trejl Mont Blana“.

stara planina trka_2

U konkurenciji na 20 km (Skaj trejl) je pobedio Marjan Bonev iz Makedonije sa vremenom od 121 minuta, iza njega dolazi Saša Momić pa Džeremi Lang iz Britanije, dok je kod žena pobedila Nela Lazarević iz Niša sa vremenom 2h 45 minuta. Drugo mesto osvaja Maja Dražić, treće Tamara Šekerović. Na 85km pobedu odnosi Jovica Jovančev iz Makedonije sa vremenom 10h 16 minuta, iza njega stiže Pedro Konde iz Portugalije i naš Đorđe Dukić. U ženskoj konkurenciji Ivana Samardžija pobeđuje sa vremenom 17h 54 minuta. Drugo mesto osvaja Ivana Stanković a treće Biljana Tadić. Zanimljiva situacija na ovoj distanci u muškoj konkurenciji, prvi na cilj stiže Juri Štankov iz Rusije ali bez validne overe na poslednjem punktu što ga je automatski diskvalifikovalo (njegovo vreme 10h).Jovica odlučuje da podeli nagradu sa njim, fenomenalan sportski gest našeg dragog gosta iz Skoplja koji često posećuje trke u Srbiji.

stara planina trka_5

Na najdužoj distanci od 122km, prava Spartanska borba, nakon 17h i 36 minuta na cilj stiže Duško Momić, malo pre Vladimira Panića i Bojana Dulejana. U ženskoj konkurenciji Tanja Stojanovska odnosi pobedu sa rezultatom 28h 45 minuta i time ponavlja uspeh iz 2014.Iza nje stižu Daliborka Dokić iz Hrvatske i Kristina Nagi iz Mađarske.

stara planina trka_3

Upredo sa ovom trkom, održana je i jedina mauntinbajk trka u Srbiji na 24 sata. Pobedu odnosi Aleksandar Đurović, drugo mesto osvaja Milan Nešić a treće Nenad Rančić.

stara planina trka_4

-Jaka konkurencija, mnogo bolja prolazna vremena takmičara, prelepa netaknuta priroda i pravi izazov po našem najdužem planinskom vencu. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali a posebno Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac, Falkenštajner hotelu, parku prirode „Stara planina“, planinarskim klubovima Vidlič, Babin zub i Železničar iz Niša, restoranu Plaža, Hydrostaru i volonterima-zaključuje organizator trke Marko Nikolić iz Saveza ekstremnih sportova.

 fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Čestitke najboljima.
    Molim vas za pojašnjenje teksta. Gde je bila polazna tačka, usputni ciljevi, finiš… Da li se sve odvija na teritoriji opštine Knjaževac ili i na teritoriji opštine Pirot ?
    Ovakvu manifestaciju, svakako treba podržati.
    Sve čestitke učesnicima i organizatorima.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker