Obrazovanje

Održan sastanak profesora bilingvalnih odeljenja Gimnazije i pretstavnika francuskih instituta

Danas su u pirotskoj Gimnaziji boravili pretstavnik Francuske međunarodne ekspertize, koga je izabrala Vlada Republike Francuske, Pierre Yves Roux i prestavnik Francuskog instituta, Viktor Le Cam. Goste iz Francuske dočekali su direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović i profesor Ivica Panić, koordinator tima za dvojezičnu nastavu u Gimnaziji. Odmah posle toga u Svečanoj sali Škole održan je sastanak sa svim profesorima koji predaju u dvojezičnim odeljenjima.

Gimnazija u Pirotu već petnaest godina neguje veoma dobru saradnju sa francuskim partnerima u procesu razvoja bilingvalnih odeljenja. Danas se na sastanku u Pirotu razgovaralo oko pojedinih udžbenika i nastavnih sredstava, načinu odvijanja nastave i slično rekla je pored ostalog direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

“Vanredna situacija izazvana aktuelnom pandemijom je mnogo toga omela. Jedna generacija nije otišla na planiranu razmenu učenika i zato razmišljamo o novim načinima unapređenja saradnje. Inače, mogu da kažem da sam veoma zadovoljna radom dvojezičnih odeljenja, tu ima u proseku dvadesetak učenika, a rad u manjim odeljenjima je prikladiniji. Moram da istaknem izuzetnu obučenost profesora i zahvaljujući tome imamo nekolko učenika koji studiraju u inostranstvu i usavršavaju se dalje” -rekla je direktorka Kostadinović.

Ova poseta za Gimnaziju je veoma značajna smatra Ivica Panić, koordinator tima za bilingvalnu nastavu s obzirom da je u gostima ekspert za bilingvalnu nastavu iz Međunarodne ekspertize.

” Razgovori su tekli u pravcu unapređenje nastave u bilingvalnom sektoru, unapređenju saradnje oko pojedinih projekata i obezbeđenju materijala za on lajn nastavu, korišćenju pojedinih portala i slično. Dosadašnja saradnja je veoma dobra i mi stalno pokušavamo da je podignemo na viši nivo. Dobili smo značajne nagrade u poslednje dve godine, imamo veliko uvažavanje od strane francuskih institucija, institucija u gradu kao što je lokalna samouprava i Tigar Tajers koji su i naši partneri na ovom projektu. Boljom saradnjom želimo da podignemo nivo znanja jezika i da se kasnije više usredsredimo na metodiku rada” – izjavio je Panić.

Viktor Le Cam, predstavnik Francuskog instituta, kaže da je cilj ove posete projekat koji je francuska Vlada postavila za Zapadni Balkan. Projekat se odnosi na razvoj dvojezične nastave na celom području i ova poseta je upravo u tom smislu. Ovaj projekat ne podrazumeva samo posetu pirotskoj Gimnaziji već svih gimnazija u Srbiji. On kaže da je namera da se ukaže na pozitivne elememte dveojezične nastave u Srbiji , one negativne, sve to sumira i napravi detaljan izveštaj.

.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker