Region

Održan regionalni specijalizovani virtuelni sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije i Forum naprednih tehnologija

Drugi regionalni specijalizovani virtuelni sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije organizovan je pod sloganom „Klikom do šanse za posao!“. Ove godine Filijala Niš realizovala je ideju da na jednom mestu na virtuelnoj platformi sajma okupi poslodavce ne samo iz Nišavskog okruga, već da to proširi na jug i istok Republike Srbije, odnosno, regione čiji učenici i studenti gravitiraju ka niškom univerzitetu. U organizaciji  događaja učestvovale su i Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje iz Pirota, Bora, Zaječara, Kruševca, Jagodine, Prokuplja, Leskovca i Vranja. Na Sajmu su učestvovala tri  poslodavca iz Pirotskog okruga a evidentna je i zainteresovanost nezposlenih lica koja su posetila aplikaciju „Klikom do šanse za posao!“.

 

Na ovogodišnjem Specijalizovanom virtuelnom sajmu zapošljavanja i profesionalne orijentacije učestvovale su 33 kompanije iz Niša i regiona, koje su prijavile 131 slobodnu poziciju za preko 600 izvršilaca. Najveća potražnja na održanom sajmu bila je za radnicima u IT sektoru, programerima različitih specijalnosti i elektroinženjerima, za inženjerima u proizvodnji, kontroli kvaliteta, mašinskim i građevinskim inženjerima, arhitektama, ekonomistima, saradnicima u finansijama, prodaji i logistici, administrativnim radnicima i saradnicima za rad u ljudskim resursima, ali i za operaterima u proizvodnji, elektrotehničarima, mehaničarima za održavanje mašina, pomoćnim radnicima, vozačima, magacionerima…

Na virtuelnom sajmu zapošljavanja korišćenjem inovativne tehnologije koja obezbeđuje jednostavan pristup virtuelnom okruženju prilagođenom korisnicima, mogli su da učestvuju svi koji su bili zainteresovani, bez obzira da li se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili ne.

Pored kompanija učesnica sajma zapošljavnja u delu rezervisanom za profesionalnu orijentaciju bilo je prisutno pet fakulteta niškog univerziteta (Elektronski, Mašinski, Filozofski, Ekonomski i Fakultet zaštite na radu), dve niške elektrotehničke škole uključene i u sistem dualnog obrazovanja (ETŠ „Nikola Tesla“ i ETŠ „Mija Stanimirović“), dva Javno priznata organizatora obuka odraslih iz Niša (Liga 33 i ETŠ „Nikola Tesla“) kao i partner sajma Naučno- tehnološki park iz Niša. Posetioci sajma imali su priliku da se o njima informišu i upoznaju, kako sa njihovim načinom rada, tako i sa brojnim mogućnostima dodatne edukacije i usavršavanja veština.

Organizaciju osmog Foruma naprednih tehnologija pod ovogodišnjim nazivom – „TechFusion“ podržalo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kroz program Promocije i popularizacije inovacione delatnosti.

I ove godine forum je okupio svetske eksperte i vodeće kompanije u sferi naprednih tehnologija, sa ciljem produbljivanja diskusije o najnovijim trendovima i izazovima u ključnim sektorima kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, informaciono – komunikacione tehnologije, zelena industrija, web3, blockshain i kreativne industrije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker