Obrazovanje

Održan novogodišnji vašar u školi “Dušan Radović”

U školi “Dušan Radović” održan je tradicionalni novogodinji vašar. Na brojnim štandovima učenici svih razreda prodavali su novogodišnje ukrase i predmete koje su sami napravili. Vašar je bio prilika da se deca druže, raduju ali i razvijaju preduzetnički duh što je, kako najavljuje direktorka škole Nataša Branković, uvod u otvaranje đake zadruge koju ova škola još uvek nema.

Predpraznična euforija, veselo i šareno je u prepunim hodnicima škole Dušan Radović na vašaru koji je okupio svu decu, nastavnike i roditelje.  Direktorka škole, Nataša Branković, kaže da je najvažnije da se deca raduju  a jedna ovakva manifestacija upravo to podstiče. U aktivnostima oko pripreme i realizacije vašara učestvuju svi  i učenici i nastavnici i roditelji. „Svi se setimo  našeg detinjstva, crvenih kapa, Deda Mraza, u hodnicima je veselo, deca pevaju  i igraju, svi su nasmejani pored svojih štandova i ja sam presrećna zbog ove atmosfere“ – kaže direktorka škole.  Ona ističe da se uključivanjem roditelja u ovu i slične  manifestaciju gradi  jedan partnerski odnos i saradnja.

Novogodišnji vašar se tradicionalno održava svake godine kao i uskršnji všar sa ciljem da se razvija preuzetništvo kod dece. „ Ovde se deca uče finansijskoj pismenosti, da znaju da prodaja nekog proizvoda nije samo zarađen novac  već da je za izradu tog proizvoda unapred utrošen jedan deo novca kao i da se deo zarade mora izdvojiti za novi proizvod odnsno naredni vašar. Tako je i sada bilo, materijal za izradu proizvoda kupljen je sredstvima koja su  izdvojena  od zarade sa uskršnjeg vašara“- kaže direktorka škole.

Pored svakog štanda je i predstavnik roditelja za svako odeljenje koji će zajedno sa decom i nastavnicima odlučivati o trošenju  prikupljenog novca. Direktorka ističe da su mnoga deca unapred najavila da će novac koji zarade dati u humanitarne svrhe. „To me naročito raduje jer smo uspeli da kod dece razvijemo osećaj empatije i solidarnosti“- kaže Brankovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker