Kultura

Održan koncert Dečje filharmonije u Pirotu

Trg pirotskih oslobodilaca pretvoren je danas nakratko u koncertnu dvoranu. Dečja filharmonija održala je koncert u Pirotu. Malobrojna publika i prolaznici imali su priliku da uživaju u filmskoj muzici i delima klasične muzike.

DSC00203

Dečja filharmonija proslavlja mesec muzike. Tokom juna oni su na turneji po gradovima širom zemlje. Svi koncerti su  besplatni. Koncerti nose i snažnu ekološku poruku, umesto ulaznice posetioci donose pet ambalažu, a cilj je podizanje svesti o očuvanju životne sredine.

DSC00176

– Svetski dan muzike je 21. jun, a mi smo to proširili na ceo mesec. Svirali smo u Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Nišu, danas smo u Pirotu, sutra u Pančev i posle toga još jednom nastupamo u Beogradu. Ekološki aspekt naše turneje, je prikupljanje pet ambalaže – izjavila je za Pirotske vesti Vera Ilić, dirigenet Dečje filharmonije.

DSC00185

Projektom fondacije „Deca deci“ predviđeno je da članovi Dečje filharmonije nastupaju na trgovima širom Srbije. Pored klasične muzike na repertoaru se nalazi i blok narodih pesama, ali i prepoznatljiva muzika filmskih hitova, između ostalog, kompozicija iz filmova: “Ratovi zvezda”, “Roki”, “Pirati sa Kariba“. Orkestar broji pedesetak članova, talentovanih đaka nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda.

DSC00183

– Violončelo sviram 8 godina, a u Filharmoniji sam već 2 godine. Svi drugari su otprilke mojih godina i zaista se lepo se družimo, zajedno putujemo, ovo nam je već 4 koncert za nedelju dana – izjavila je Marija Tadić, članica Dečje filharmonije.

Svi članovi sa sviraju sa zadovoljstvom i uživaju u zajedničkim putovanjima. Marija Radovanović ima 14 godina, violinu svira od svoje sedme godine i od prošle godine postala je član Filharmonije.

-Mislim da je ovo veoma lepa ideja, jer imamo priliju da obiđemo razne gradove, koje inače ne bismo posetili. Smatram da je interesantno da osim klasične mzike sviramo i nešto drugo i zaista uživam u tome – kaže Marija.

DSC00179

Pojedini članovi Dečje filharmoije su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker