Gradska hronika

Festival staroplaninskih ukusa

Sedmi Festival staroplaninskih jela održan je juče u selu Temska. Promenljivo vreme uticalo je na manji broj takmičara, ali nije zastrašilo posetioce, koji su u sve većem broju pristizali posle svečanog otvaranja Festivala.

DSC00622

Svega 5 ekipa, od prijavljenih 17,  nadmetalo se u pripremanju staroplaninskog kotlića. Dok je u kategoriji spremanja najboljeg jela bilo prijavljeno 15 takmičara.

– Sinoćnja kiša poremetila je organizaciju, nisu došle sve prijavljene ekipe. Spremali smo se da štandove postavimo u školskoj sali, a kako se razvedrilo prebacili smo sve ipak na otvorenom, a to nam je oduzelo mnogo vremena. Zainteresovanost je manja i moraćemo nešto da promenimo da nekako obogatimo Festival – izjavio je Tomislav Pančić, predsednik Saveta MZ sela Temska.

DSC00705

Festival staroplaninskih jela svečano su otvorili predsednik Saveta MZ, Tomislav Pančić i  gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

DSC00667

– Grad će i ubuduće pružati podršku organizatorima, jer smatramo da je ova manifestacija veoma značajna za razvoj sela, kao i za razvoj grada i lokalne gastronomije koju zagovaramo i nudimo kao jedan od naših brendova. Nije lako organizovati ovaj festival po sedmi put, to je neki krizni period, zato očekujem da naredne godine bude više ljudi i da imamo bolju prekograničnu saradnju na ovakvim projektima – izjavio je Vladan Vasić.

DSC00637

Ove godine žene iz Udruženja „Temštanka“ u takmičarskom delu programa prijavljene su poimenice, svaka je pripremala ono što najbolje ume i to uvrstila u zajedničku, tematski podeljenu trpezu. Rešile su da svoju kreativnost pokažu pripremajući jela koje se obično poslužuju u vreme žetve i tredicionalnu slavsku trpezu. Pobrinule su se da sve izgleda autentično, zato su vodile računa o aranžiranju stolova,  a goste je uz so i hleb, kako tradicija nalaže, uz njihov štand dočekivala devojka u narodnoj nošnji.

DSC00634

– Zamislile smo da napravimo tri vrste ručka i da svaka pokaže svoju kreativnost i sve smo na kraju sjedinije. Osim 9 vrsta sarmi, koje spremamo, napravile smo i sarmu od prosa, sočivo, još jedno starinsko jelo, a angažovale smo i naše supruge, pa imamo i pripremljenog zeca na lovački način. Žetalački ručak karakteriše tarator, odnosno iseckani krastavac sa vodom, sirćem i lukom, to je nešto što inače ne pripremamo na takmičenjima– kaže Blagojka Lilić, predsednica Udruženja žena „Temštanka“.

DSC00619

DSC00645

Ovaj festival privlači veliki broj posetilaca iz cele Srbije i susednih zemalja, koji rado dolaze u Temsku da probaju gastronomske specijalitete našeg kraja, a one koji su davno napustili Temsku i Pirot da se podsete godina provedenih u ovom kraju.

Snežana Vukotić je došla iz Beograda u obilazak Stare planine, kaže da fascinirana manifestacijom i prirodom i da će rado doći ponovo.

DSC00655

– Sve je zaista lepo, a pretpostavljam da je veoma ukusno. Za mnoge specijalitete zaista nisam znala. Zbog specifičnosti dijalekta teško mogu po nazivu jela da naslutim o čemu je reč, za neka jela nisam čula, ali imam prijateljicu koja mi sve objašnjava. Ovo je fantastično, naročito za one koji nisu odavde da vide i saznaju nešto novo – s oduševljenjem govori Snežana Vukotić.

– Odrasla sam ovde, a živim u Beogradu. Privi put sam došla na Festival, davno sam bila ovde. Meni je sve poznato, skoro sve sam probala, jer mi je baka spremala ova jela i moram da priznam da nigde nisam ništa ukusnije jela. Ova jela kuvam i u Beogradu, ali ne mogu da budu ista kada nemaš šporet na drva, kada nemaš ovu izvorsku vodu, baš ovu prapriku i začine sa Stare planine – kaže je Snežana Nikolić.

DSC00676

DSC00693
DSC00701

Posetioci su uživali i u bogatom kulturno-umetničkom programu. Nastupili su i Pirotski trubači Saše Pavlovća, a predstavljeni su i modeli košulja, koje je kreirala Silvana Tošić, a koje će široj javnosti biti prezentovani u utorak na modnoj reviji u centru grada.

DSC00708

Proizvodi domaće radionosti bili su dostupni posetiocima na štandovima u prodajno-izložbenom delu.

DSC00720

DSC00723

Za najbolje pripremljeno staroplaninsko jelo nagrađeno je Udruženje „Klok“ iz Krupca. Drugo mesto pripalo je Tanji Golubović, a treće Suzani Bošković.

DSC00740

– Ova nagrada je podstrek za dalji rad, stičemo iskustva da budemo još bolje u pripremanju jela na tradicionalni način – izjavila je Brankica Kostić, predsednica udruženja „Klok“.

Prvo mesto za pripremu staroplaninskog kotlića osvojio je Sindikat Grada Pirota. Druga nagrada dodeljena  je EPS – Distribuciji Pirot, a treće mesto izborio je Sportski centar Pirot.

DSC00729

– Presudio je verovatno najbolji odnos sastojaka. Prošle godine smo, takođe, učestvovali u pripremanju kotlića, nismo osvojili nagradu, ali nam je možda to iskustvo koristilo ovog puta – izjavio je Dragan Panić, koji je primio pehar u ime Sindikata Grada.

DSC00661

Organizatori ovogidišnjeg Festivala staroplaninskih jela su Savet MZ “Temska” i Turistička organizacija Pirota, pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

DSC00699

DSC00705

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Ocajna organizacija , opština štedela na broju kašika za posetioce, takod da vecina nije ni ništa probala, podelili po 30 plastičnih kašika.Jedan veliki poraz i sramota za organizaciju.Nikad više neću ići tamo.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker