Odlični rezultati projekta “Znanjem do posla” u Pirotu

Povodom uspešne realizacije projekta “Znanjem do posla”, koga u Pirotu uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju realizuju ZIP Centar i Udruženje “Osveženje”, danas je u našem gradu boravila delagacija Švajcarske koju je predvodila direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Beogradu Usula Lojbi.

Direktorka Lojbi je kazala da će Švajcarska u naredne godine uložiti dodatnih deset miliona evra za ovakve programe u Srbiji. 

– U Pirotu i Knjaževcu 300 mladih ljudi koristi usluge karijernog savetovanja, stotinu njih je imalo mogućnost da se obučava u kompanijama a šezdesetoro je dobilo posao. To su zaista dobri rezultati pa ćemo mi nastaviti da podržavamo ovakve programe. U naredne četiri godine ćemo u ovakve projekte uložiti 10 miliona evra-kazala je direktorka Lojbi.

Mira Zlatkov iz konzorcijuma ZIP Centar za mlade i Udruženje gradjana Osveženje“ kazala je da se ovaj projekat u Pirotu realizuje od 2016. godine.

-Danas su predstavljene aktivnosti koje su realizovane na projektu i rezultati oko zapošljavanja mladih koji su prošli obuke. Osnovni cilj ovog projekta je upravo podizanje nivoa zapošljivosti mladih ali kroz model medjusobne saradnje izmedju lokalne samouprave, kompanija, škola, nevladinog sektora. U panel diskusiji su učestvovali predstavnici svih ovih sektora razgovaralo se o deficitarnim zanimanjima i problemima oko zapošljavanja mladih, ali i merama podrške kompanijama oko zapošljavanja. Medju tim merama je i obuka na radnom mestu koja se sprovodi preko projekta “Znanjem do posla“. To konkretno znači obuka na radnom mestu kod poslodavaca uz obučene mentore-navela je Zlatkov u izjavi medijima. Ona je dodala i to da je krov ovaj program u Pirotu prošlo četrdesetak mladih nezaposlenih Piroćanaca i preko 50 posto njih je dobilo posao nakon završene obuke a ostali sada imaju daleko veće šanse da nađu posao.

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar