Lokalna samouprava

Odgovor na reagovanje JP “Vodovod i kanalizacija” na izjave opozicije o štetnosti azbestnih cevi

Odbornička grupa “Najbolje za Pirot” stoji iza stanovišta da je neophodno izvršiti zamenu azbestnih cevi u pirotskom vodovodu. Argumentacija koja stoji iza toga je najpre da je azbest u Srbiji zvanično potpuno zabranjen 2011. godine, a na nivou EU još 2005. godine. 

sednica skupštine

Azbestne cevi, kao i svaki drugi materijal je sklon starenju i ima svoj vek upotrebe. Ono što brine prilikom dugogodišnje upotrebe ovih cevi je unutrašnja abrazija površine cevi. Na taj način mikročestice dospevaju u vodu za piće. Takođe, različiti fizički i hemijski faktori utiču na degradaciju zida cevi.
Pozivamo Vas i Piroćance i Piroćanke da pročitaju neke od članaka koje smo izdvojili u cilju edukacije o uticaju azbestnih cevi na kvalitet vode i potencijalnom karcinogenom dejstvu.
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/asbestos.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20318/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27919155/
https://www.asbestos.com/exposure/water-supply/
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2017-005964_EN.html
Zaključke ovih istraživanja prepustili bi struci i ličnim stavovima građana.
Naš zaključak je da postoje ozbiljne indicije da su azbestne cevi štetne po zdravlje građana kod dugoročnog i kontinuiranog izlaganja vodi koja prolazi kroz ovakve cevovode.
Bilo bi nemoguće da se kompletna vodovodna mreža u svetu i kod nas, čak i kod mnogo bogatijih zemalja zameni u jako kratkom periodu. Ali je očigledna tendencija da se ovakve cevi zamenjuju kvalitetnijim i bezbednijim materijalima.
Naša kritika je bila upućena Vama i JP “Vodovod i kanalizacija” da zamena azbestnih cevi nije dovoljno efikasna i da ne predstavlja prioritet rada preduzeća.
Sami ste naveli da ste za 16 godina rada zamenili oko trećine dužine azbestnih cevi u gradskoj vodovodnoj mreži. Ukoliko se ovaj tempo zamene nastavi, biće potrebno oko 30 godina ili 8 narednih punih mandata direktora preduzeća,  da se ovaj posao obavi u celini. Plus zamena glavnog cevovoda koji dovodi pijaću vodu od krupačkog vrela do stanice u Berilovcu.
Ovakav tempo zamene azbesnih cevi je po nama nedopustiv, navodi se između ostalog u saopštenju OG “Najbolje za Pirot”

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker