Odata počast postradalim pirotskim Jevrejima

Danas su, povodom 75. godina od pogroma pirotskih Jevreja kada je u samo jednoj noći kompletna pirotska Jevrejska mahala pohapšena, bez izuzetka, i transportovana od strane fašta u Treblinku – jedan od logora smrti, položeni venci i cveće na spomenik u obliku Davidove zvezde, u Jevrejskoj ulici u Pirotu.

 

Vence i cveće položili su predstavnici porodica preživelih, predstavnici Zajednice jevrejskih opština Srbije, Grada Pirota – zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić i gradski većnik Ninoslav Ćirić, načelnik Policijske uprave Pirot Zoran Bogdanović, predstavnici Pirotskog upravnog okruga, boračkih organizacija, a po prvi put u Pirotu, posle 75 godina, molitvu je održao i jevrejski rabin iz Makedonije. Pirotski Gimnazijalci su izveli i performans – marš od Sokolane preko Rabenovog zdanja do Davidove zvezde u Jevrejskoj ulici.

 

Zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić kazao je da će Grad Pirot i svi Piroćanci uvek čuvati uspomenu na svoje nekadašnje sugrađane sa kojima su živeli u harmoniji sve do kobne noći.

Javni čas istorije održana je istoričar Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović, koja je koautor knjige “Šalom iz Pirota”, koja se upravo bavi životom pirotskih Jevreja i njihovim pogromom koji se dogodio pre 75 godina.


Šetnja nekadašnjom Jevrejskom mahalom posle više decenija

Jedan od retkih preživelih iz nekadašnje Jevrejske mahale Tuli Josifovič

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar