Lokalna samouprava

Od večeras za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa obavezan zeleni sertifikat

Najnovija Uredba Vlade Srbije o merama za sprečavanje širenja virusa covid – 19, doneta u petak 22. oktobra, podrazumeva da građani koji žele da posle 22 časa borave u nekom od ugostiteljskih objekata moraju posedovati zeleni sertifikat. Dani vikenda su iskorišćeni kao savetodavni, odnosno inspektori su u protekla dva dana obilazili ugostiteljske objekte i upoznavali vlasnike sa novom uredbom, a od večeras primena uredbe je obavezujuća. Zamenik gradonačelnika Pirota, MIloš Colić i, načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove, Bojan Pešić, smatraju da je ovaj potez Vlade još jedan pokušaj da se novim merama, odnosno dopunom postojeće uredbe, doprinese suzbijanju aktuelne epidemije.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije za lokalnu samoupravu, kaže Colić, jeste kako u praksi realizovati najnoviju uredbu.

“Nama je obaveza da to učinimo na način da građanima i poslodavcima, korisnicima ugostiteljskih objekata objasnimo da ovde ne govorimo ni o kakvoj vrsti namerne represije, niti je gradu Pirotu i državi važno da naplati kazne, već samo da se mere malo bolje poštuju, zato je i doneta ova uredba. Naš inspekcjski nadzor, komunalna i sanitarna inspekcija, izlazio je na teren i to je bilo informativnog karaktera. Kapacitete imamo da realizujemo ovaj novi zadatak, ali ipak bih savetovao da, kada su ovakve brojke o epidemiološkoj situaciji, pokušamo da od 22 sata samo oni sa zelenim sertifikatom, odnosno svim dokazima koji se daju na uvid, odlaze u ugostiteljske objekte” – izjavio je Colić.

On je dodao da je poznato da su od početka epidemije ugostitelji bili najviše ugroženi u obavljanju svoje delatnosti. Očekuje se da za sedam dana budu vidljivi rezultati najnovijih mera, što će usloviti dalje postupke Vlade Srbije.

Načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo, Bojan Pešić, je podsetio da su inspektori u dane vikenda obišli sve ugostiteljske objekte i upoznali ih sa obavezama koje proizilaze iz nove uredbe.

“Obaveza svih vlasnika ugostiteljskih objekata je da neko od zaposlenih dobije ulogu covid redara koji će proveravati goste posle 22 sata da li oni imaju zeleni sertifikat, ili potvrdu o vakcinaciji ili ne. Apelujem na sve ugostitelje da ozbiljno shvate ovu uredbu. Ono što sledi su dalje kontrole, večeras i narednih dana. Naši inspektori će na terenu proveravati metodom slučajnog uzorka prisutne goste posle 22 sata. Prema instrukcijama koje imamo u objektima gde je manje od 50 ljudi da to bude 5 osoba, a u objektima sa više od 50 gostiju biće kontrolisano desetoro ljudi” – rekao je Pešić.

Svako fizičko lice koje se zatekne u ugostiteljskom objektu posle 22 sata bez zelenog sertifikata biće kažnjeno sa 5.000 dinara. Kazna za preduzetnika je 150.000, za pravno lice 300.000, a za njegovo odgovorno lice sankcija je 50.000 dinara. Za lice koje je odgovorno za kontrolu covid redara propisana je kazna od 30.000 dinara.

Jedno od pitanja koje se nametnulo jeste šta je sa svadbama gde se okuplja veći broj ljudi. Miloš Colić kaže da ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije verovatno će se dogoditi da se otkazuju svadbe i venčanja i da i će ta vrsta okupljanja biti trenutno suspendovana.

Foto: Aleksa Cakić i Lj. Stojanović

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker