Srbija

Od početka godine razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura

Od 1. januara nastupila je obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, putem Sistema elektronskog fakturisanja. Ministarstvo finasija saopštava da je za malo više od dve nedelje, od početka godine, razmenjeno  3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja.ministarstvo finansija

„Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura”, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost. Za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje. Iz Ministarstva pozivaju  one koji se do sada nisu prijavili  da to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker