Gradska hronika

Od početka godine na Gradini zadržano preko milion evra neprijavljenog novca. Juče pronađeno milion švedskih kruna

Carinici su juče oko podneva, na prelazu Gradina otkrili pokušaj ilegalnog prenosa preko granice gotovo milion švedskih kruna, čija je protivvrednost oko 93.000 evra, saopštava Uprava carina.  Od početka godine na prelazu Gradina, najvećem i najfrekventnijem prelazu ka Bugarskoj, privremeno zadržano preko milion neprijavljenih evra, dok je tokom letnje sezone, kada je promet putnika veći nego inače, sprečavanje deviznih prekršaja gotovo svakodnevna pojava.


Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, prilikom detaljne kontrole kombija nemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Švedske ka Istanbulu putovala petorica muškaraca libanskog porekla. Četvorica putnika iz kombija su državljani Švedske, dok je vozač pokazao danski pasoš.


Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave, rekli su da sem ličnog prtljaga i „nešto malo“ novca ne nose ništa. Carinik je, međutim, kod jednog putnika, 46-godišnjeg švedskog državljanina, u jakni koju je nosio prebačenu preko ruke, pronašao 20 buntova sa novčanicama, u apoenima od po 500 švedskih kruna.

Kako su se putnici izjasnili da je novac koji nisu prijavili zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, dok je ostatak od oko 460.000 švedskih kruna, što iznosi oko 43.000 evra, zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.
Podsetimo da je od početka godine na prelazu Gradina, najvećem i najfrekventnijem prelazu ka Bugarskoj, privremeno zadržano preko milion neprijavljenih evra, dok je tokom letnje sezone, kada je promet putnika veći nego inače, sprečavanje deviznih prekršaja gotovo svakodnevna pojava.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker