Kultura

Od kamere obskure do selfija

Povodom Noći muzeja, manifestaciju u kojoj se kapije muzeja u 40 gradova širom Srbije tradicionalno otvaraju svim ljubiteljima umetnosti, u Pirotu je u galeriji Muzeja Ponišavlja otvorena izložba “Svetlopisci”, na kojoj je kroz tridesetak eksponata-fotoaparata, od kojih najstariji potiče iz 1880. godine, predstavljena istorija fotografije.

Noć muzeja u Pirotu (3)_resize

Autorka izložbe je kustos muzeja Tatijana Karanović. Ona se na otvaranju izložbe posebno zahvalila vlasnicima starih fotoaparata iz Pirota koji su specijalno za ovu priliku doneli svoje eksponate kako bi brojna publika mogla da ih vidi.

-Danas do fotografije dolazimo pritiskom tastera na mobilnom telefonu, a nekada je to bilo neuporedivo teže. U početku su u Srbiji fotografe nazivali svetlopiscima i otuda i naziv izložbe. Taj trenutak, odnosno snop svetlosti je od velikog značaja za ovekovečenje detinjstva, mladosti, najradosnijih trenutaka u životu, venčanja pa sve do današnjih slika na Fejsbuku i vrlo popularnog “selfija”-kazala je Karanovićeva i dodala da je i Pirot imao svoje svetlopisce i majstore fotografije.

ACA_9735_resize

-Pirot je imao Nikolu Mitkovića, Bravanela, a za Piroćance su vrlo važni bili i Foto studio “Tehnika” i Foto studio “Vasić”. Cane Vasić, Žikica Vasić, Perica Cuponja, ja mislim da nema kuće u Pirotu koja nema bar jednu od njihovih fotografija. Tu je Foto “Necić”, pa Foto “Zrak”-kazala je Karanovićeva.

ACA_9680_resize

Muzej je dodelio i zahvalnice Piroćancima koji su svoje stare fotoaparate poklonili Muzeju Ponišavlja i time obogatili kolekciju muzejske zbirke starih fotoaparata. Zahvalnice su dobili Vojislav Nikolić i Radmila Vasić.ACA_9677_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker