Obrazovanje

Od jeseni oko 430 đaka polazi u prvi razred – Upis prvaka od 1. aprila do 31. maja

Upis u prvi razred osnovne škole zvanično je počeo 1. aprila i  traje do kraja maja. Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine. Treću godinu za redom prijavljivanje dece obavlja se preko portala eUprava zakazivanjem termina za upis i testiranje. Takođe, zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi. U Pirotu će, od jeseni u prvi razred krenuti oko 430 prvaka.

Predškoslki priprmni program u PU “Čika Jova Zmaj” pohađa 346 budućih prvaka, u školi “Sveti Sava” 61 dete i još 31 dete u školi “8. Septembar” kao i 14 predškolaca u školi “Mladost”. Prosvetni inspektor, Dušan Spasić, kaže da će u školske klupe od jeseni sesti oko 430 prvaka, tačan broj zavisi od testiranja kao i od zahteva  pojednih  roditelja da  odlože polazak deteta u školu.

“Ove godine 422 učenika završava četvrti razred, s obzirom da je broj približno isti sa brojem  dece koja će se upisati u prvi razred, nadamo se da neće biti tehnoloških viškova što se tiče nastavnika razredne nastave odnosno učitelja” – kaže prosvetni inspektor, Dušan Spasić.

Direktor OŠ “Sveti Sava”, Marijan Rančić kaže da je iznenađen velikim  interesovanjem roditelja za upis dece u ovu školu. On očekuje da će pet odeljenja prvaka  od jeseni  biti upisano jer je do sada  prijavljeno 114 deteta za testiranje.

Ista je situacija  i u školi “Vuk Karažić” gde je do sada prijavljeno 117 dece, pa direktor, Tugomir Cvetkoviće očekuje da će biti upisano takođe pet odeljenja.

Nataša Branković, direktorka škole Dušan Radović , kaže da je još uvek rano  da se govori o brojkama jer je od danas praktično  počeo upis. “Roditelji dolaze i prijavljuju se,  informišu se, ima još dosta vremena da bismo znali koliko će tačno dece po školama  krenuti u prvi razred” – kaže Brankovićeva.

Najviše prvaka prošle godine  upisano je u OŠ “8. septembar”, 148.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker