Lokalna samouprava

Od EU u Pirot se “slilo” dva miliona evra

U prva dva poziva za Program prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, finansiranog od strane EU, zahvaljujući kvalitetnim projektima opštine Pirot, a koje je radila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj(KLER), sa brojnim partnerima, u našu opštinu “slilo” se preko dva miliona evra u ukupno 11 odobrenih projekata.

marija djosic

Kako je danas Pirotskim vestima kazala Marija Đošić, šef KLER-a, u prvom pozivu odobrena su tri projekta, u drugom još 8, a uveliko se pripremaju ambiciozni projekti za najnoviji poziv Prekogranične saradnje koji je objavljen ovih dana.

-U drugom pozivu od osam projekata, odobreno nam je svih osam, tako da smo zadovoljni jer je to dokaz da imamo veoma kvalitetne projekte. Neki od projekata iz drugog poziva, poput izgradnje Sportsko-rekreativnog centra u selu Dojkinci na Staroj planini još uvek su u fazi realizacije, ali mi uveliko radimo na pripremi projekata za najnoviji poziv, koji je objavljen i u okviru koga će biti od strane EU podeljeno preko 12.6 miliona evra. Među projektima koji se pripremaju, a koji su veoma ambiciozni i od velike važnosti za opštinu Pirot jeste ulaganje u sređivanje srednjovekovne tvrđave “Momčilov grad” na Kaleu, koja predstavlja ogroman turistički potencijal, ali su za njegovo potpuno i trajno uređenje potrebna ogromna sredstva, zbog čega ćemo pokušati da novac za te namene obezbedimo upravo iz Pretpristupnih fondova EU. Takođe, s obzirom da je EU u središte pažnje, kada je reč o novom pozivu, stavila upravo razvoj održivog turizma, ulaganje u mlade i životnu sredinu, pripremamo i veliki broj projekata iz ove oblasti-kazala je Đošićeva Pirotskim vestima.

Među projektima koji su realizovani ili su u završnoj fazi realizacije iz pomenutih fondova, treba pomenuti potpunu rekonstrukciju Omladinskog stadiona, kultnog sportskog objekta, kolevke pirotske košarke, koja je do renoviranja predstavljao stecište narkomana i ruglo grada. Takođe, izgrađeni su brojni sportski objekti poput mini-pič terena u Prčevcu i mnogi drugi, a u završnoj fazi je i izgradnja Sporsko-rekreativnog centra u Dojkincima, čime će se omogućiti da mališani iz Pirota na rekreativnu nastavu idu u Dojkince. Ovaj objekat će, po završetku rekonstrukcije raspolagati sa 50 do 80 ležaja, a nalazi se u netaknutoj prirodi u srcu Stare planine.

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker