Obrazovanje

Od danas do srede osmaci polažu završni ispit

Završni ispit iz srpskog jezika u Pirotu je danas  polagalo 459 učenika osmog razreda. Prema izjavama predstavnika škola i nadležnih za sprovođenje završnog ispita, prvi dan  polaganja protekao je bez ikakvih problema.

Svih 128 učenika osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ izašlo je danas na polaganje testa iz srpskog jezika kao i svih 147 učenika OŠ „8. septembar“. U školi Sveti Sava“ od 111 osmaka uslov za polaganje završnog ispita ispunilo je 107 učenika koji su danas polagali test iz srpskog jezika. U OŠ „Dušan Radović“ od  80 svršenih osmaka uslov za polaganje ispunilo je 79, ali je polaganju ispita pristupilo 77 učenika.

Završni ispit u obavezi su da polažu svi osmaci, jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada pristupi polaganju male mature. Na testu đaci ne mogu da padnu, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željnu srednju školu. U pirotskim srednjim školama ove godine mesta ima za 580 učenika.

Na nivou republike, na malu maturu prvog dana izašlo 98,16 odsto osmaka. U utorak  je polaganje testa iz matematike a u sredu kombinovani test. I ove godine, kao i prošle, na završnom ispitu је više zadataka na zaokruživanje i oni će biti pregledani digitalno.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker