Kultura

“Od čitanja se raste” – Otvorena školska biblioteka u Poljskoj Ržani

U okviru projekta “Od čitanja se raste”, koji realizuje Udruženje građana “Romkinje sa sela”, danas je u OŠ “8. septembar” u Poljskoj Ržani svečano otvorena školska biblioteka. Ovo je treća školska biblioteka koju je Udruženje “Romkinje sa sela” otvorilo zahvaljujući sredstvima grada Pirota koji finansira projekat u skladu sa Lokalnim akcionim planom za decu. Pre toga otvorene su biblioteke u Izvoru i Krupcu.

Predsednica Udruženja “Romkinje sa sela”, Sanja Hasanović, istakla je veliku pomoć grada Pirota koji je projekat podržao sa 134 hiljade dinara. Sam projekat, pored nabavke knjiga, podrazumeva i niz radionica i aktivnosti u saradnji sa predstavnicima Narodne biblioteke Pirot i, psihologom, Marijom Janković.

Bibliotekarka Narodne biblioteke Pirot, Marija Šarović, kaže da Biblioteka rado podržava ovakve akcije, samim tim što su nekada postojali ogranci Biblioteke u selima, ali to su davno prošla vremena.

“Nabavili smo, za početak, dovoljan broj knjiga naše domaće epske i lirske poezije preko savremenih i aktuelnih naslova do knjiga koje su potrebne deci za različita takmičenja, kao što je Čitalačka značka na primer. Imamo naslove iz redovne lektire, a tu su i klasici poput Toma Sojera, Haklberi Fina i mnogih drugih. Ovo je samo početak, mislim da je važno da apelujemo da ko god ima višak knjiga može da donese u gradsku Biblioteku, ili u školsku biblioteku kako bi se ovaj fond dopunio” – izjavila je Šarovićeva.

Danas je u OŠ “8. septembar” u Poljskoj Ržani održana prva radionica sa ciljem da se Biblioteka, kao institucija, približi najmlađim čitaocima, a sva deca, ovog isturenog odeljenja u selu, dobila su po jednu knjigu na poklon.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker