Korona virus

Od 22 ispitana uzorka – tri pozitivna na covid19, dva iz Pirota i jedan iz Babušnice!

Danas su iz laboratorije IZJZ Niš stigli rezultati za još 22 ispitana uzorka, od kojih je tri pozitivno na Covid-19, I to 2 iz Pirota i 1 iz Babušnice.

Od početka epidemije do 11.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3208 briseva na RT-PCR. Danas je uzorkovano još 29 briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 354 osoba: u Pirotu 238, Babušnici 33, Beloj Palanci : 79 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 11.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

covid ambulanta u pirotu

U letnjem epidemijskom talasu 198 laboratorijski potvrđen slučaj COVID19

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 198 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-129, Bela Palanka-59, Babušnica-7i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (63 lica su u izolaciji).

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas su dva bolesnika pod sumnjom na covid infekciju otpuštena kući. U prethodnoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je dvostruko smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Republici Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker