Korona virus

Od 13 uzoraka 1 pozitivan na COVID 19

Od početka epidemije do 28.10.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3.988 briseva na RT-PCR. Danas, 28.10.2020. uzorkovano je i poslato 14 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.
Na dan 27.10.2020.g. poslepodne, iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za preostalih 11 uzoraka (od 21 uzorka od prethodnog dana), od kojih su 4 pozitivna.Na dan 28.10.2020. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 13 uzorkaka od kojih je jedan pozitivan.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 396 osoba: u Pirotu 271, Babušnici 38, Beloj Palanci 82; Dimitrovgradu 5. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja Okruga.
U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 16 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (25 lica su u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći, s obzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga.
Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se POJEDINAČNI SLUČAJEVI i porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i oboleli članovi porodica.
Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot je primljen jedan slučaj sa sumnjom na COVID 19.
Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE MERE PREVENCIJE.
Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade R. Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i okrugu.
Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.
Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu….
U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker