Gradska hronika

Očekuje se rekordna turistička sezona na Staroj planini

Letnja sezona smeštaja na Staroj planini uveliko traje, jos od uskršnjih I prvomajskih praznika. U toku maja su ispunjeni gotovo svi smeštajni kapaciteti u selima Rsovci I Dojkinci. Očekuje se I povećanje broja dolazaka I noćenja u odnosu na prošlu godinu kada je ostvareno 1050 nocenja, izjavio je Pirotskim vestima direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

 

vodopad cunguljski skok_resize

-Uglavnom su to porodice iz čitave Srbije, ali ima dosta I najavljenih grupa, istraživača, strukovnih nastava, fakultetskih grupa I slično. Uveliko se radi na organizaciji Ženske avanturisticke trke na Koprenu,- 31.maj, kao I trke “24 sata Koprena” u periodu od 13-15.juna 2014.godine, gde se očekuje preko 100 takmicara. Očekuje nas i snimanje emisije Lov I ribolov sa RTS-om. Takodje za 16.17 I 18 maj planirano je otvaranje letnje turističke sezone Hotela Falkenštajner I promocija programa obilaska vodopada, lovne I ribolovne ture, kao I jednodnevnih izleta. U tu svrhu od ponedeljka kreće I sanacija puta Babin zub-Topli do u dužini od 10 km, kao bi se omogućila realizacija programa obilaska vodopada terenskim vozilima I kvadovima-kaže Zlatkov.
Inače, kao po planu, intenzivno se radi na uredjenju izletišta I odmarališta u okolini, kao I na markaciji I obelezavanju svih lokaliteta, pastrmskih revira ( Temštica, Vladikine ploče I Vrelo),prvenstveno vodopada oko sela Dojkinci I Topli do. Signalizacijom I markacijom biće obelezeni Piljski vodopad, vodopad Vurnje, Gornji I Donji Čungulj, kao I Kurtulski vodopad. U toku maja biće postavljen set trščanih suncobrana na Vrelu, info panoi sa pešačkim stazama, set senika, klupa I stolova u Rosomačkom ždrelu, blizu vodopada, na jezeru, oko Temske i na drugim lokacijama.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Svaka cast TO Pirot jos jednom za sve sto radi u pirotskoj opstini, video sam deo toga na raznim mestima a gotovo sve sto ovim tekstom obecavaju je stvarno kvalitativni pomak. Samo,….. pominjati, u citavom turistickom sklopu, hotel Frankenstajner i izlete kvadovima i dzipovima u zasticenom prirodnom dobru, je kao povesti decu u Narodni muzej a usput svratiti do Pozarevca da vide imperiju Kasidolskog luceta (tako li se kaze !?!?). Trajne vrednosti kulture/prirode prema kretenskom glamuru/nepostovanju priride i ostalih koji bi da u njoj borave a da se ne cuju na kilometre i ne cede motorno ulje u pitku vodu. Znaci … da u istu ravan ne idu oni koji bi da na planinu stignu sopstvenim trudom, znojem i zadovoljstvom i debeloprdi koji na Vrtibogu jure krave dzipovima ili pred TV kamerama lade noge u Arbanaskom kladencu. Vodite racuna ljudi, dato vam je na delimicno upravljanje nesto sto nije samo stvar profita ili prcija nekolicine zaposljenih u turistickim organizacijama. Kako se budete ponasali tako ce da vam se i vrati, sad se formira misljenje o celom prirodnom i turistickom sklopu i ne povodite se za kratkorocnim stvarima u zivotu. U svakom slicnom poslu postoji tendencija da se uvuce ispod granica dozvoljenog, nekada iz ciste gluposti konzumenata a nekada iz skrivenih ili neskrivenih namera konkurencije, silnika i slicno. Koliko ce u tome uspeti zavisi od pravila koje za sada vi postavljate, Stara planina i priroda uopste nisu ni moje ali ni vlasnistvo TO Pirot, Opstine, Okruga niti bilo koje drustvene tvorevine a da svi zajedno ne bi ukljucili mozak i uradili jedino moguce a to se zadnjih godina popularno zove odrzivi razvoj.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker