Agrar

Očekuje se odličan rod kukuruza – Neophodna još jedna “dobra” kiša

U zavisnosnosti od hibrida, odnosno FAO grupe zrenja, kukuruz je u fazi metličenja. Faza cvetanja i oprašivanja je jedna od najkritičnijih za kukuruz, s obzirom da se direktno odražava na rod, jer ukoliko nema dovoljno vlage u zemljištu “metlica” brzo strada. Na sreću, zahvaljujući pravovremenim padavinama vlage u zemljištu ima i bez obzira na visoke dnevne temperature ne bi trebalo da bude problema u daljem razvoju. Kukuruz je u odličnoj kondiciji i ratari ove godine očekuju nadprosečne prinose. Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u pirotskoj Poljoprivrednoj službi, kaže, takođe, da je kukuruz u odličnom stanju, ali da bi mu još jedna “dobra” kiša i te kako godila.

“Ovog puta očekujemo da kukuruz da dobar prinos, vizuelno odlično izgleda, ali opet mnogo zavizi od novih padavina da bi nalivanje zrna bilo što bolje. Inače, što duže traje nalivanje zrna prinos će biti bolji. Za sada stanje kukuruza je dobro i sve do Svetog Ilije svaka kap kiše je dragocena” – rekao je Vidanović.

Višegodišnji prosek roda kukuruza u pirotskom kraju kreće se oko 5 tona po hektaru, a ove godine trebalo bi da bude nešto iznad.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker