Gradska hronika

Obuka za nezaposlene

U velikoj sali SO Pirot, 44 nezaposlena lica potpisala su danas ugovore o pohađanju stručnih obuka. U saradnji sa NSZ Filijalom u Pirotu, a u okviru projekta koji Help realizuje sa opštinom Pirot, biće organizovane obuke za poslastičare, kozmetičare, informatička obuka po ECDL stanardu i kurs engleskog jezika srednji nivo.

logo-help

Ovim obukama koje će trajati tri meseca, 39 žena i 5 muškaraca, nezaposlenih lica, steći će znanja iveštine kojima će lakše doći do posla. Među polaznicima obuka je 14 osoba romske nacionalnosti idve osobe sa invaliditetom. Više od polovine polaznika, 28 od 44, je mlađe od 30 godina. Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zasnovana je na sporazumu o saradnji na prevenciji socijalne isključenosti i povećanju integracije teže zapošljivih grupa na tržištu rada u okviru Help-ovih projekata.

U prvoj fazi saradnje, na osnovu potpisanog memoranduma, 12 nezaposlenih sa evidencije NSZ Filijale u Pirotu, završilo je obuku u fabrici Tigar obuća i svih 12 je primljeno u radni odnos. Od početka ciklusa u Pirotu je održano 7 radionica na temu zapošljavanja, preduzetništva i mogućnostima zapošljavanja za 122 osobe i organizovana stručna obuka za 10 nezaposlenih, u oblasti poljoprivrede i ostale stručne obuke za 15 lica. Poslovne obuke do sada je kroz projekat, pohađalo 35 osoba.

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ traje od 2013. do kraja 2016. godine, uz finansijsku podršku Nemačke vlade i opština Pirot i Smederevo. Ovo je osmi ciklus saradnje između Help-a i opštine Pirot, kojom je do sada ostvarena podrška ukupno 281 klijenta, jedne proizvođačke i jedne kooperative za sakupljanje sekundarnih sirovina.

Za 15 godina delovanja u Republici Srbiji, nemačka organizacija Help je podržala gotovo pet hiljada pojedinačnih korisnika, izgradila više od 500 stambenih jedinica za izbegla, raseljena i socijalno ugrožena lica i pružila hitnu humanitarnu pomoć u vrednosti od preko 6 miliona evra.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker