Gradska hronika

Obuka poljoprivrednika za apliciranje za IPARD 2 programe

U Svečanoj sali Pirotskog upravnog okruga predstavnici Ministarstva poljoprivrede sastali su se sa nekoliko velikih poljoprivrednih proizvođača iz Pirotskog okruga kako bi im ukazali na koji način i kakva je sve dokumentacija neophodna za apliciranje za IPARD 2 program podrške poljoprivredi. Predstavnici Ministarstva ukazali su i da je Pirotski okrug, na samom dnu po broju podnetih zahteva za većinu mera koje država daje u vidu podsticaja razvoju poljoprivrede, pa će u narednom periodu biti preduzete mere da se ta negativna statistika što je moguće više popravi. 

Po rečima načelnice Pirotskog upravnog okruga Dragane Tončić, sastanku su, osim nekoliko vlasnika velikih poljoprivrednih gazdinstava iz celog okruga, prisustvovali i predstavnici Poljoprivredne stručne službe i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, koji su zajedno sa poljoprivrednicima “pročešljali” kompletnu i veoma obimnu dokumentaciju koja je neophodna za apliciranje projektima kod IPARD programa.

-Od predstavnika Ministarstva dobili smo informaciju da su od sedam projekata, koliko je poslato iz našeg okruga, samo dva zadovoljila veoma stroge uslove. Zbog toga je i održan ovaj sastanak, da bi se poljoprivrednicima ukazalo kako podneti kompletnu dokumentaciju i ispravnu prijavu-kazala je načelnica Tončić i dodala da su poljoprivredni proizvođači sa teritorije Pirotskog okruga, kada je reč o podsticajnim merama za razvoj poljoprivrede koje daje država a reč je o brojnim i merama i značajnim subvencijama, uglavnom na neslavnom pretposlednjem ili čak poslednjem mestu po stepenu iskorišćenosti tih mera, odnosno broju podnetih zahteva.

-Predstavnik Ministarstva prezentovao nam je analitičke podatke koji nisu ohrabrujući kada je reč o stepenu iskorišćenosti mera za razvoj poljoprivredne proizvodnje koje omogućuje država. Uglavnom smo kod svih mera, a ima ih zaista mnogo, na pretposlednjem ili poslednjem mestu, jedino smo dobro pozicionirani u segmentu mera koje su opredeljene za proizvode sa označenim geografskim poreklom, tu imamo najviše zahteva, i za infrastrukturne objekte. Tu smo u prvoj polovini, dok smo kod ostalih mera u dnu kada je reč o broju podnetih zahteva. Mislim da je sastanak bio veoma konstruktivan i dobar imi ćemo se potruditi da to postane praksa. Dakle, da se konkretno, sa poljoprivrednicima, na licu mesta razjašnjavaju sve mere i mogućnosti za vlasnike poljoprivrednih gazdinstava, kada je reč o unapređenju njihovih gazdinstava-kaže načelnica Tončić i dodaje da će se sa ovom praksom nastaviti i u narednom periodu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker