Lokalna samouprava

Obilne padavine, 159 litara na metar kvadratni, uzrokovale poplave na području Pirota

Po ko zna koji put priroda je pokazala svoje ćudi. Do pre dva dana, bez obzira na padavine, vodostaj reka nije nagoveštavao sliku kakvu imamo od noćas. Veći deo prigradskih naselja u Pirotu je pod vodom, dvorišta, kuće, oranice, putevi. U poslednja 24 sata na metar kvadratni u Pirotu pala su 62 litra, u Dimitrovgradu 68, u Babušnici 65. Ukupno od početka januara do danas palo je 159 litara vodenog taloga na metar kvadratni, rekao nam je Zoran Bojčev iz Meteorološke stanice u Željuši. To je tri i po puta više od proseka za januar. Raspoloživa mehanizacija Štaba za vanredne situacije Pirota je na terenu. Interveniše se na kritičnim mestima.

Veliki deo teritorije Pirota je pod vodom. Poplave su zabeležene u Sukovu, Belom Polju, Poljskoj Ržani, Blatu, Barje Čifliku, Rogozu, Kavaku, Prisjanskom naselju, delu grada pored puta za Barje Čiflik. Interveniše mehanizacija i ljudstvo. Mada su kanali bili očišćeni, ipak veliku količinu vode nisu mogli da prime. Na ulazu u Poljsku Ržanu, iz pravca petlje “Istok” poplavljeno je nekoliko dvorišta obližnjih kuća. Mehanizacije je intervenisala i voda je sprovedena u novoizgrađeni kanal za odvodnjavanje.

Veliki potez pored starog zaobilaznog puta oko Pirota je pod vodom. Na terenu smo videli mehanizaciju pirotskog “Komunalca” koja interveniše na kritičnim mestima. Direktor Preduzeća, Boban Tolić, sa svojim ljudima bio je na licu mesta. Rekao nam je da se interveniše na više mesta, ali da je situacija veoma teška i da u ovom trenutku, bilo je to oko 10 časova i 30 minuta, ne može da govori o stanju na terenu. Poplavljen je veliki deo oranica i nekoliko poljoprivrednih gazdinstava. Videli smo na ovom potesu i zamenika gradonačelnika Pirota, Miloša Colića.

Kosturska reka se izliva iz svog korita. Mada je kiša prestala da pada meštani kažu da se i dalje ne povlači u korito. U tom delu naselja, na početku puta prema Barje Čifliku, put je pod vodom. Poplavljena su dvorišta više kuća, a u svim kućama podrumi su puni vode. Mehanizacija interveniše i na ovom potesu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker