Lokalna samouprava

Obezbeđeno 10 miliona dinara za nastavak uređenja Tvrđave “Kale” – radovi kreću početkom jula

Najveći i, verovatno, najteži deo poslova na rekonstrukciji Pirotske tvrđave “Kale” završen je pre izvesnog vremena zahvaljujući angažovanju Uprave grada Pirota koja je obezbedila sredstva iz IPA fondova prekogranične saradnje. Za prvi deo radova, koji je podrazumevao sanaciju gornjeg dela grada Tvđave, investirano je oko 400 hiljada evra. U narednom periodu predstoje finiji radovi koji se odnose na uređenje izložbenih postavki, dovod struje i telekomunikacionih vodova do svih pet kula u objektu. Ministarstvo turizma odobrilo je u te svhe 5 miliona dinara, a još toliko je izdvojio grad za realizaciju prve faze uređenja izložbenih postavki kaže, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

Tvrdjava Momčilov grad, foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

“Nažalost, prve tri javne nabavke bile su bezuspešne jer se niko nije javljao, ili su se javljali sa predlogom iznad ponuđene vrednosti od one koja je bila predmet javne nabavke. Verovatno je na sve to uticala i epidemiološka situacija koja je bila prethodnih meseci nepovoljna. Najzad, uspela je četvrta javna nabavka. Potpisana je odluka o izboru izvođača radova, očekujemo potpisivanje ugovora kako bi sami radovi počeli početkom jula. U prvoj fazi radova urediće se dve kule – Crkvica i Istočna kula koje će činiti stalne postavke. Tu se podrazumeva razvod elektroinstalacija kroz čitav objekat u svim kulama i razvod telekomunikacionih vodova. Predmet javne nabavke za uređenje dve kule podrazumeva i izradu stolarije, osvetljenja i obezbeđenje multimedijalnih sardžaja” – kaže Ranđelović.

U narednoj godini u drugoj fazi radova, kaže Ranđelović, opet će se konkurisati kod Ministarstva turizma kako bi se obezbedio novac za završetak radova.

“Ako sve bude u redu završićemo uređenje svih pet kula. To, opet, podrazumeva adekvatno osvetljenje, telekomunikacione vodove, instaliarnje opreme, kamera, multimedijalnih sadržaja i izradu softvera koji bi prikazivao određene sadržaje iz svih pet kula. Četiri su , prema elaboratu, stalne postavke, a jedna je promenljiva. Konkretno u Crkvici, prvoj kuli, tu će biti suvenirnica sa tematskim multimedijalnim sadržajima, u Istočnoj kuli stalna izložbena postavka sa multimedijalnim sadržajima koji će prikazivati srednjevekovne gradove i tvrđave Srbije. Jugozapadna kula je stalna postavka, biće predmet javne nabavke sledeće godine, i ona će prikazivati razvoj Pirotske tvrđave kroz vekove. Zapadna kula će imati namenu promenljive postavke u zavisnosti od trenutnih potreba, i najviša kula u Tvrđavi je Donžon kula kao stalna postavka, a multimedijalni sadržaji u njoj biće namenjeni deci” – izjavio je Ranđelović.

Autor izložbene postavke i enterijera je konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker