Kultura

Obezbeđenje prostora za čuvanje arhivske građe jedan od prioriteta pirotskog Arhiva u ovoj godini

Osnovni uslov za čuvanje arhivske građe jeste adekvatan prostor. Posle 16 godina od početaka rada Istorijskog arhiva u Pirotu u novosagrađenom objektu pitanje proširenja, odnosno obezbeđenja neophodnih uslova za čuvanje arhivske građe izbija u prvi plan. Direktor Arhiva, Davor Lazarević, kaže da se razmatra nekoliko varijanti, ali sve zavisi od finansijskih sredstava. U ovom trenutku, jedna od najprihvatljivijih opcija jeste preuređenje postojećeg prostora, odnosno, donjeg depoa sa ugradnjom savremenog sistema polica, koji bi omogućio rasterećenje, skoro, polovine kapaciteta gornjeg depoa.

Jedan od načina da se novac obezbedi jesu projekti. Lazarević kaže da je u planu da se aplicira prema određenim ministarstvima u Vladi Srbije, kako bi se novac obezbedio ove godine za realizaciju planiranog posla. Preuređenje sadašnjeg prostora omogućilo bi neometan rad Arhiva u narednih pet do šest godina.

“U perspektivi će svakako na dnevni red doći dogradnja novih prostorija, ili izgradnja nove zgrade, ili ustupanje neke druge zgrade u gradu koja može da bude uslovna za čuvanje arhivske građe, ali o tom potom. Gledaćemo da prvo rešimo ono što možemo i da prosto obezbedimo još jedan period lagodnosti što se tiče prostora, kako bismo mogli da primimo građu koja nas čeka od javnih ustanova koja već imaju građu za predaju Arhivu” – rekao je Lazarević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker