Lokalna samouprava

Obezbeđen novac za vodovod u Ponoru

Meštani sela Ponor koji već deset godina imaju problem sa snabdevanjem vodom, uskoro bi trebalo da dobiju vodovod. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Pirot izdvojeno je 11 miliona dinara za te svrhe, javlja RTS.

Rebalansom budžeta, koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine opštine Pirot, izdvojeno je 11 miliona dinara za izgradnju vodovoda do sela Ponor.

mestani ponora gavrilo rancic prvi s leva na desno
Meštani Ponora u centru sela

Meštani ovog sela, već deceniju imaju veliki problem sa vodosnabdevanjem, a tokom letnjih meseci vodu imaju svega nekoliko sati sedmično.

Dva putna dnevno, vodu iz cisterne zapremine 12 tona,  radnici vodovoda, sipaju u seoski vodovod u Ponoru. Posle šest dana, kada vode bude dovoljno, deda Gavra otvara glavni ventil.

“Iz bazen puštam vodu za selo Ponor. Trinaest cisterne dolaze iz vodovod i napune ga. Kad ga napune teče voda u selo”, kaže Gavrilo Rančić, selo Ponor.

Kada je voda puštena, domaćistva je imaju svega nekoliko sati, jer meštani Ponora onda prave zalihe za narednih nedelju dana. I to tako traje godinama.

“Muka je golema. Kad dođe voda moram da žurim da natočim dok nije nestalo. Pa naplnim sudove da imam i za stoku i za nas. A najteže je kad ustaneš ujutru, prvo trebe da se umiješ i da se napiješ, a ti nemaš vodu”, kaže Jovanka Rančić.

“I kad preko leti dođeš od njivu, od livadu, nema skvo da se okupaš, a nema kvo ni da piješ. Piješ vodu od nedelju dana”, kaže Ratomir Cvejić.

Za oko 500 meštana Ponora, voda ima poseban značaj. Oni smatraju da je nestašica vode jedan od glavnih razloga iseljavanja ljudi.

“Što bi možda ljudi ostajali, mnogi su otišli zbog toga. Vreme je da rešimo to pitanje za sva vremena, za naredne generacije”, kaže predsednik mesne zajednice sela Ponor Predrag Potić.

Rebalansom budžeta izdvojeno je 11 miliona dinara za izgradnju vodovoda. Još toliko para, izdvojiće meštani i Javno preduzeće “Vodovod”.

“Projektnu dokumentaciju smo uradili. Ja se nadam da do kraja godine možemo da krenemo sa radovima, a do početka sledeće godine da završimo celokupan posao”, kaže direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić.

Do sada je već dvadesetak sela priključeno na sistem gradskog vodovoda u Pirotu. Na ovaj način rešeni su dugogodišnji problemi meštana i  obezbeđeno je redovno snabdevanje zdravom vodom za piće.

Izvor: RTS.rs

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1595797/Obezbe%C4%91ena+sredstva+za+vodovod+.html

Foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

  1. Svaka cast! Za svaku je pohvalu ova odluka vlasti! Jos sada drzava da odradi svoje i rekonstruise put do Ponora, jer je u njenoj nadleznosti. Kamioni sa kamenoloma placaju imaju crvene tablice, sto znaci da placaju dodatak na registeaciji!

  2. Citat “Projektnu dokumentaciju smo uradili. Ja se nadam da do kraja godine možemo da krenemo sa radovima, a do početka sledeće godine da završimo celokupan posao”, kaže direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić.
    Da li nam se to smeše lokalni izbori, ako to nije to, zašto bi se čekala iduća godina, ako je novac obezbeđen, ako ima projektne dokumentacije i ako je poznat izvođač (Vodovod).
    Plašim se da će žitelje Ponora neko ”prevesti žedne preko vode” ili možda cisterna još uvek nije ”odradila” svoje ( ”puno krokodila a bara sve manja”).
    Alex je u pravu put je katastrofa i stvarno bi trebalo da se pita gde odlazi sav taj novac.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker