Lokalna samouprava

Obeležena 77. godišnjica oslobođenja Pirota

U organizaciji SUBNOR-a Pirot i uz podršku Uprave grada danas je na Partizanskom groblju na prigodan način obeležena 77. godišnjica oslobođenja Pirota od bugarske fašističke okupacije. Svečanosti su prisustvovali, pored boračkih organizacija iz regiona i predstavnika političkih stranaka, načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, sa svojim saradnicima, predstavnici Voske Srbije i Policijske uprave Pirot.

Posle intoniranja himne Republike Srbije i minuta ćutanja prisutnima se obratio, predsednik SUBNOR-a Pirota, Peco Todorovski. On je, pored ostalog, rekao da su Pirot i okolina na današnji dan, 8. septembra 1944. godine, oslobođeni od fašističke okupacije. Dan pre toga, rekao je Todorovski, bugarske okupacione snage i pirotske partizanske jedinice dogovorile su predaju Pirota bez borbe.

“Pirot i okolina su okupirani od fašističke Nemačke 8. aprila 1941. godine, a već 18. aprila u Pirot ulaze carske bugarske jedinice. Okupacija je trajala tri i po godine. Za to vreme narod ovog kraja preživeo je mnoge teškoće i zločine. Prvih dana počela je bugarizacija stanovništva, u škole je uvedena nastava na bugarskom jeziku, menjana su prezimena i državljanstvo, niko nije smeo da se izjašnjava kao Srbin. Počeo je prisilan otup žitarica, mesa, alkohola i drugih namirnica. Narod je iz dana u dan sve teže podnosio okupaciju, a posebno generacije rođene 1920. do 1922. godine koje su bile na prinudnom radu u Bugarskoj”- rekao je Todorovski.

U Narodno oslobodilačkom ratu iz Pirotskog okruga učestvovalo je oko 16 hiljada boraca. Od tog broja 2 hiljade izgubilo je život, a oko 4 hiljade je ranjeno. Pirot je dao i tri narodna heroja – Milivoje Manić Albanta, Blagoje Kostić Crni Marko i Siniša Nikolajević.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker