Zdravlje

Obeležena 32. nedelja zdravlja usta i zuba – “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”

Zavod za javno zdravlje Pirot, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu tokom maja obeležio je XXXII Nedelju zdravlja usta i zuba pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”. Nedelja zdravlja usta i zuba se tradicionalno, od 1991. godine, obeležava u maju brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne. Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, hronične respiratorne bolesti i dijabetes).

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Pirot svoje aktivnosti na obeležavanju Nedelje zdravlja usta i zuba bazirao je na održavanju kreativnih radionica predškolskim grupama u dečijem vrtiću ,, Prvomajski cvet ,,  Pirot. Tom prilikom predstavnik Zavoda za javno zdravlje  Pirot, Sonja  Petrov,  održala je radionicu  “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”. Deca su prelepim programom uz recitacije i pesme učestvovala u obeležavanju ,,Nedelje zdravlja usta i zuba,,.

Cilj obeležavanja ogleda se u povećanju svesti o očuvanju i unapređenju zdravlja usta i zuba u najranijem uzrastu. Tim povodom predškolcima je podeljen zdravstveno vaspitni materijal lifleti, brošure, nalepnice.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker