Kultura

Obeležen Svetski dan čitanja naglas

Svetski dan čitanja naglas obeležen je 3. februara, a Narodna biblioteka Pirot proslavila ga je, upravo, čitajući sa decom. Uz bajke braće Grim, poeziju Duška Radovića, Dragana Lukića i Ljubivoja Ršumovića bibliotekar, Marija Šarović, družila se sa prvacima OŠ “Vuk Karadžić”.

Čitanje naglas ne samo da poboljšava moć čitanja kao kognitivnog procesa, već ih društveno zbližava dozvoljavajući da u isto vreme deca dožive i subjektivno i zajedničko iskustvo.

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika. Ona, takođe, doprinosi da proces čitanja bude aktivniji. Dok slušaju mališani maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli. Radnja pesme, ili priče, je u centru detetove pažnje, i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva.Time se proširuje rečnik najmlađih, a mališani se upoznaju sa bogatstvom i lepotom književnog jezika. Na ovaj način se radi i na prevenciji teškoća u čitanju. Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje kod dece, a naročito je dragoceno u kombinaciji sa razgovorom o pročitanom tekstu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker