Ostale vesti

Obeležen Dan pobede i Dan Evrope u Pirotu

Gradski odbor SUBNOR-a u saradnji sa Gradskom upravom Pirot organizovao je danas obeležavanje Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope polaganjem venaca na spomenik Predraga Boškovića Pavla. Vence i cveće položili su predstavnici SUBNOR-a, zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović i pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, kao i predstavnici Vojske Srbije, boračkih i drugih organizacija. 

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Drugi svetski rat predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, a na prostorima Jugoslavije, tokom četiri ratne godine, stradalo je preko 1,700.000 ljudi. Dan pobede nad fašizmom u Drugog svetskom ratu obeležava se i kao Dan Evrope, budući da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima koji su vodili borce protiv nacizma i fašizma – principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

Srpske zemlje i srpski narod su podneli neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći vrednosti istine, pravde i slobode. Imamo dužnost da čuvamo našu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije koji dolaze od strane onih koji su se tokom ratnih sukoba borili na strani agresora. U Drugom svetskom ratu učestvovalo je preko 16.000 Piroćanaca. Život je izgubilo oko 2.000 boraca a ranjeno je preko 4.000.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker