Gradska hronika

Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Povodom obeležavanja Dana pobede predstavnici lokalne samouprave, načelstva okruga,   SUBNOR-a grada Pirota, Besmrtnog puka, policije, političkih partija i organizacija koje neguju kulturu sećanja,  položili su  cveće i vence i odali počast  palim borcima u Drugom svetskom ratu. Obeležavanju je prethodio marš „Besmrtnog puka“ od  Trga oslobodilaca u Tijabari do parka „Kale“.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika. Prema procenama poginulo je između 50 i 80 miliona ljudi, među kojima, prema procenama između 38 i 55 miliona civila.

Dragana Tončić, predsednica Skupštine grada Pirota istakla je da je 9. maj je sećanje na pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i da je zbog toga ali i zbog svih  kasnijih stradanja u ratovima potrebno  čuvati i negovati  tradiciju. „Da se stalno podsećamo na to što je bilo, na ljude koji su žrtvovali svoje živote da bi mi danas uživali u blagodetima slobode. Grad Pirot će nastaviti da podržava sve boračke organizacije koje se trude da  se ovakvi datumi koji su bitni za naš grad i našu državu  ne zaborave“.

Na ovaj datum  obeležava se i  Dan SUBNOR-a Srbije koji je formiran 9. maja 1948. godine.  Peco Todorovski predsednik SUBNOR-a Pirot čestitao je svim građanima praznik,  Dan pobede nad fašizmom.  „Ovde smo se okupili da obeležimo 79. godišnjicu od potpisivanja kapitualcije. Ovo je veoma značajan datum jer su i Piroćanci učestvovali u oslobođenju i dali  pun doprinos. Oko 16.000 Piroćanaca je učestvovalo u narodnooslobodilačkom ratu, ranjeno je oko 4.000 boraca a poginulo je oko 2.000“ – rekao je Peco Todorovski. On je podsetio na narodne heroje koji potiču iz pirotskog kraja.

Milan Stojanović, poverenik Besmrtnog puka Srbije za grad Pirot istakao je da u zajedničkoj organizaciji gradskog odbora SUBNOR-a Pirot i Besmtrnog puka Srbije  za Pirot održan marš.  „Gajećni kulturu sećanja čuvamo svoju istoriju, čuvamo sećanje na naše pretke koji su nam darivali slobodu“ – rekao je Stojanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker