Ljudi velikog srca

Obeležen 2. april – Svetski dan osoba sa autizmom

Svetski dan osoba sa autizmom – 2. april, obeležen je i u Pirotu u organizaciji Udruženja za MNRL. Ovoga puta, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, ovaj važan datum obeležen je “virtuelno”, putem modernih sredstava komunikacije.

-Svakog 2. aprila u celom svetu se priča o autizmu ali mi znamo da autizam nije samo danas već svakoga dana za nečije dete, majku, oca, nečiju devojku ili dečka…za mnoge od nas. Već četiri godine tradicionalno obeležavamo ovaj dan a mesec april u svom radu posvećujemo podizanju svesti o autizmu. Predhodnih godina putem prezentacija o autizmu su  pričali stručnjaci iz Udruženja. Deca iz redovnih škola, koja odrastaju zajedno sa nama, su aktivni učesnici  našeg programa. Oni su pesmom, igrom, dramskim tekstovima zauzimali posebno mesto ka gradjenju pristupačnije budućnosti i pomagali nam da budemo što vidljiviji. Svake godine zajedno tradicionalno pustamao plave balone, oslikavamo prozore plavim motivima I delimo plava srca u znak podrške svim osobama sa autizmom. Na ovaj dan moramo govoriti i o problemima,  potrebama osoba sa autizmom kao i njihovih porodica. To je  pre svega to da još uvek nema centralnog registra što uveliko otežava sistemsko rešavanje ovog problema, mnoga deca posle završetka školovanja budu nevidljiva za system. Veliki broj porodica susreću se sa socijalnim I ekonomskim problemima jer jedan od roditelja nije u mogućnosti da radi jer mora ostati u kući zbog deteta…. Ove godine  putem mreža i Viber grupe  obeležavamo ovaj dan. Veliki su problemi koji prate porodice osoba sa autizmom a ova izolacija, kada smo svi suočeni sa strahom I neizvesnošću pomaže nam da shvatimo kako je biti u “tuđim cipelama”. Svi mi iz Udruženja smo poslali poruku porodicama putem fotografija a roditelje smo pozvali da sa decom naslikaju crtež. Rad bi trebalo da sadrži: plavo srce u uglu papira, poruku podrške i Slobodan crtež. Fotografiju deteta sa svojim radom šalju nama a mi pravimo kolaž. Na taj način želimo da ujedinimo naše energije. Kada podržavamo jedni druge veća je šansa da zajedno uspevamo, učimo, radimo  I razvijamo se-poručuju iz Udruženja za MNRL u Pirotu.

2. april – Svetski dan osoba sa autizmom

Ujedinjene nacije proglasile su 2.april za Svetski dan osoba sa autizmom, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na probleme i potrebe ovog dela populacije. Poremećaji iz spektra autizma se neurorazvojni poremećaji kod kojih postoji deficit u razvoju komunikacije i socijalnih veština, kao i prisutnost repetitivnih i restriktivnih obrazaca ponašanja (APA). Osobe sa autizmom se međusobno razlikuju u manifestacijama i simptomima. Zbog toga je u upotrebi termin „spektar“ kako bi se opisao i obuhvatio niz velikog broja individualnih variranja.
Četiri puta češće se javlja kod dečaka, dok su kod devojčica zabeležene teže forme autizma. Prve manifestacije autizma mogu se uočiti u prvim godinama života.
Postoji niz obrazaca ponašanja koje bi roditelji trebalo da primete: kašnjenje u razvoju govora, izostanak kontakta očima, izmenjenost socijalnih odnosa, nedostatak mašte u igri (nema igre skrivanja, imitiranja odraslih), stereotipni pokreti (pljeskanje rukama, njihanje), sužen opseg interesovanja, vezanost za neobične predmete, rigidno ponašanje (ne dozvoljavaju da im se naruši uobičajena rutina).
Rano uočavanje problema iz spektra autizma omogućava blagovremenu dijagnozu i uključivanje dece sa rizikom u multidisciplinarni tretman – pedijatar, psiholog, defektolog, logoped… Kako je svaka osoba sa autizmom posebna, rad sa svakom od njih podrazumeva  kreiranje individualnog programa koji će joj omogućiti da razvije svoje talente, veštine i sposobnosti.
Najvažnije je da ih prihvatimo i pružimo im podršku. Jer uz našu pažnju i naš podsticaj oni mogu mnogo.
Način na koji neko doživljava svet ne bi smeo uticati na to kako svet doživljava njega!
•Ne možemo ignorisati jednu osobu jer je potrebno uložiti više napora kako bi se sa njom ostvario odnos!
•Izostanak interesovanja za druge nikada ne bi trebalo da nas navede na zaključak da osoba ne želi da uči!
•Samo zato što osoba danas nema razvijenu veštinu da nešto uradi ne znači da to ne može da nauči sutra!
•Osobe sa autizmom ne smeju biti izgurane u stranu i zaboravljene jer ne iniciraju kontakt sa onima pored sebe. Ne smemo ih zanemariti jer nerado komuniciraju sa drugima!
•Ne smeju biti marginalizovani samo zato što se osećaju nelagodno u društvu!
•Važno je i nama i njima da negujemo njihovu ljudskost jer iako neke od osoba sa autizmom ne vole telesni dodir one i dalje mogu da dotaknu naša srca!
Obojimo april plavom bojom. Plava kao njihovi nedodirljivi svetovi.
Stručni tim Udruženja za pomoć MNRL

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker