Srbija

O trošku države od 10. decembra u Srbiji moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva

Od početka godine Službi dečje zaštite u Pirotu podneto je 39 zahteva za finansiranje postupka  vantelesne oplodnje.Šef Službe dečje zaštite u GU Pirot, Nadica Adamović kaže da se na godišnjem nivou broj zahteva kreće između 30 i 40 a iz budžeta grada za ovaj vid pomoći godišnje se izdvaja 2.600.000 dinara. Prema njenim rečima ovo je populaciona mera koja je od 2007. godine, od kada se realizuje, dala dobre rezultate.    

Službi dečje zaštite u Pirotu prošle godine podneto je 26  zahteva od čega je 16 postupaka finasirano preko RFZO-a a 10 postupaka o svom trošku.

Od 10. decembra u Srbiji će o trošku države biti moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva. Do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom ni o trošku države, ali ni kod parova koji su sami plaćali postupak. Kako je najavljeno u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranj, sada će se celokupan postupak vantelesne oplodnje obavljati u Srbiji.

Pravo  o trošku države imaće sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partnera ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke, one koje imaju partnera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije, kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera a žele da se ostvare kao majke.

Oni koji su započeli proceduru u inostranstvu, dakle u drugim zemljama i koji su platili paket  moći će taj postupak da nastave u Srbiji i troškove transporta će platiti takođe Republika Srbija.

Celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra. Roditelji će i dalje moći da biraju u kojoj klinici će da rade vantelesnu oplodnju, kao i iz koje banke će biti uvezen donirani materijal.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker