Lokalna samouprava

O problemu selektovanja, odlaganja i deponovanja otpada

U Velikoj sali Gradske uprave Pirot danas je održana prezentacija poljske kompanije “Eqipo” na kojoj su prezentovana najnovija iskustva iz EU vezano za probleme deponovanja, odlaganja i selektovanja otpada. 

Grad Pirot ozbiljno shvata značaj zaštite životne sredine, potencirao je zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović.

-Ovo je značajan sastanak jer ćemo čuti brojne novine iz oblasti zaštite životne sredine. Grad Pirot vrlo ozbiljno shvata značaj očuvanja prirodne sredine, nedavno je naš grad posetio i Ministar za zaštitu životne sredine. Mi imamo na našu sreću, uređenu sanitarnu deponiju koja posluje po svim evropskim standardima iz ove oblasti tako da ćemo zahvaljujući prezentaciji videti i koje su sve novine iz ove oblasti, kako bi se one i primenile u praksi-kazao je zamenik gradonačelnika Panajotović.

-Nas očekuje tokom 2018. godine realizacija programa primarne selekcije komunalnog otpada finansiranog od strane EU. Očekuje se značajna pomoć EU za realizaciju ovog posla u Pirotu a što bi nama kao Regionalnoj deponiji  omogućilo vršenje sekundarne selekcije otpada. To ima dva efekta, najpre produženje veka trajanja regionalne deponije sa 30 na 40 do 50 godina, ali i podizanje opšteg nivoa kulture odlaganja otpada. Naravno tu su i dodatne mogućnosti za ostvarivanje prihoda od samog procesa sekundarne selekcije otpada-kazao je direktor Regionalne deponije Nebojša Ivanov.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker