Gradska hronika

Nulta tolerancija na nasilje – Ćutanje nije rešenje!

Međunarodni dan ljudskih prava je poslednji dan globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv  nasilja nad ženama. U organizaciji Udruženja žena “Lav” u Pirotu je održan Okrugli sto kao ključna aktivnost kampanje “Ćutanje nije rešenje!” Učesnice Okruglog stola bile su predstavnice relevantnih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva koje se zalažu za unapređenje položaja žena u lokalnoj uajednici.

Nasilje nad ženama i devojčicama je sveprisutno pitanje koje pogađa zajednice širom sveta. Tema Okruglog stola “Ćutanje nije rešenje” bili su oblici nasilja sa kojima se suočavaju žene u našoj lokalnoj zajednici kao i predlozi rešenja koji bi mogli da dovedu do pozitivnih pomaka.

Programi koji se fokusiraju na prevenciju rodno-zasnovanog, seksualnog, partnerskog i vršnjačkog nasilja, kao i digitalnog nasilja, i promocijom zdravstveno bezbednog ponašanja i rodne ravnopravnosti su neki od predloga koji će kao zaključci sa Okruglog stola biti upućeni donosiocima  odluka na lokalu. Učesnice događaja saglasile su se da bi i primeri zemalja iz okruženja, gde je u velikoj meri smanjen procenat nasilja od uvođenja određenih instituta, mogli da se primene i u Pirotu. Ocenjeno je da postoji dobar ambijent za kreiranje novih programa i zainteresovanost nadležnih institucija da se teži nultoj toleranciji na nasilje.

Nasilje nad ženama i devojčicama je jedno od najraširenijih kršenja ljudskih prava u svetu. Globalna procena je da je 736 miliona žena – gotovo jedna od tri – bilo izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju od strane  partnera, najmanje jednom u životu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker