Lokalna samouprava

Novogodišnji bazar po prvi put u Pirotu

Danas je u centru grada, na inicijativu grupe pirotskih žena – proizvođača suvenira i drugih proizvoda domaće radinosti, održan prvi po redu Novogodišnji bazar, na kome je svoje rukotvorine prezentovalo dvadesetak žena, uglavnom nezaposlenih Piroćanki.

Kako je Pirotskim vestima kazala inicijator ove manifestacije, Silvana Tošić, koja je javnosti poznata po originalnim kreacijama baziranim na šarama pirotskog ćilima, cilj neformalne grupe žena koje se bave proizvodnjom suvenira, da se Piroćanci animiraju da umesto da pazare u kineskim radnjama, kupuju suvenire koji za motive imaju pirotske vrednosti, poput šara pirotskog ćilima i slično.

-Cilj nam je da ova manifestacija postane tradicionalna. Prvi Novogodišnji bazar organizovali smo uz pomoć Gradske uprave i Turističke organizacije Pirot, koji su nam zaista svesrdno izašli u susret. Pirot u strogom centru nema ni jednu pravu suvenirnicu tako da nam je i to jedan od ciljeva, da se u narednom periodu organizujemo na kvalitetan način i da u centru grada dobijemo suvenirnicu kakvu naš grad sa punim pravom zaslužuje. Sa druge strane, ne manje važno, na taj način obezbediće se posao za veliki broj nezaposlenih Piroćanki kojima je proizvodnja suvenira jedini izvor zarade-kazala je Tošićeva Pirotskim vestima.

Biljana Marinkov, koja je takođe učestvovala u organizaciji manifestacije, bavi se poslednjih godina,upravo proizvodnjom suvenira.

-Veoma je teško ostvariti iole pristojnu zaradu od ovog posla, pa je upravo ovo jedan od načina da se na organizovan način brojnim ženama iz našeg grada, koje su uglavnom nezaposlene, omogući kakva-takva zarada. Interesovanja ima, tako da je manifestacija već sada opravdala postojanje, a posebno je veliko interesovanje među turistima iz susedne Bugarske. Nadamo se samo da će se i Piroćanci na ovaj način animirati da umesto industrijskih, kupuju suvenire i proizvode ručne radinosti, koji su napravljeni u Pirotu-kazala je Marinkova Pirotskim vestima. 

Svoj štand na Novogodišnjem bazaru imala je i Marija Stojev, koja se poslednjih godina bavi pravljenjem originalnih bedževa, sa interesantnim porukama, ali i motivima pirotskog ćilima. Marija je Pirotskim vestima kazala da je ideja odlična i da ova manifestacija zaslužuje da postane tradicionalna.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker