Kultura

Novo izdanje Istorijskog arhiva u Pirotu

Iz štampe je izašlo novo izdanje našeg Arhiva: Bugarska okupaciona politika u Srbiji (1915-1918) – Tri dokumenta o moravskoj vojnoj-inspekcijskoj oblasti, autora Predraga M. Vidanovića.

Izdavač: Istorijski arhiv u Pirotu

Za izdavača: Predrag M. Vidanović

Recenzenti: Prof. dr Aleksandar Životić, Katedra za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu i Davor Lazarević, istoričar

Lektor i korektor: Dragana Ignjatović

Dizajn korice: Milena Milenković

Tehnički urednik: Saša Jeremić

Štampa: Zlatograf Pirot

Iz recenzija: Ponuđeni rukopis kolege Predraga Vidanovića predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada u domaćim i bugarskim arhivima. Njegova dosadašnja nastojanja da kroz prizmu malo poznatih istorijskih izvora prikaže okupacione okolnosti na jugu i istoku Srbije su zaokružena u jedinstvenu celinu koja stručno proverljivo i naučno ubedljivo govori o demografskim osobenostima oblasti Kraljevine Srbije koje su se našle pod bugarskom okupacijom, životu pod okupacijom, velikim epidemijama kao neizbežnim pratiocima ratnih dešavanja, ratnim gubicima i materijalnim razaranjima koje je epoha ratova donela.

Delo kolege Vidanovića po prvi put donosi niz novih i nekorišćenih istorijskih izvora što u kombinaciji s dosadašnjim istoriografskim znanjima koje je autor znalački inkorporirao u jedinstvenu celinu, na poseban način doprinosi njegovoj istoriografskoj vrednosti…

Kako je tekst priređen perom autora koji je već godinama involviran u tematiku Prvog svetskog rata iskustvo bavljenja temom je jako prisutno uz jasnu nameru da se pred čitaoce donese deo te dragocene istraživačke empirije. Kao neko ko se prvi usudio da ratnu epohu od 1912. do 1918. godine na lokalu sagleda i kroz arhivsku građu bugarske provinijencije, Vidanović je već u svojoj knjizi „Pirotski kraj u evropskom vrtlogu“ otvorio dragocene fondove bugarskih arhiva u Sofiji i Trnovu i nagovestio perspektive i moguće benefite njihovog daljeg korišćenja. Posvećen premisi da istorijska istina, ma kakva bila, nema alternativu, Vidanović je svoj istoriografski zanat predano brusio upravo radeći sa onim što je za istoričare najdragocenije, a to su arhivski dokumenti. Kao iskusan arhivista i trenutno najbolji poznavalac svega što sadrži depo Istorijskog arhiva u Pirotu, Vidanović je odlično razumeo da je ratnu, a naročito okupacionu realnost, nemoguće u potpunosti razumeti samo na osnovu domaće građe koja je često nepotpuna, fragmentarna, neretko subjektivna ili je naprosto nema. Usklađujući takvu istraživačku realnost sa istoriografskom potrebom da se o Prvom svetskom ratu ipak kaže još ponešto u godinama kada smo distancu od jednog veka već prebacili, kolega Vidanović se odlučio da objavi tri značajna dokumenta iz perioda bugarske okupacije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker