Gradska hronika

Novinari do plata preko suda

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Pirotu, kojom je potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u Dimitrovgradu, dvadesetorici zaposlenih u Radio-televiziji Caribrod iz Dimitrovgrada, opština Dimitrovgrad, kao osnivač ove medijske kuće, moraće da isplati razliku u zaradama do koje je došlo nakon prošlogodišnje odluke tadašnjeg Opštinskog veća Dimitrovgrada kojom su smanjeni koeficijenti za obračun zarada u ovoj medijskoj kući.

Odlukom Opštinskog veća Dimitrovgrada, maja meseca prošle godine zarade svim zaposlenima u ovoj medijskoj kući, aneksom ugovora o radu,  smanjene su od 10 do 30 procenata. Pravosnažnom presudom naložena je isplata razlika u zaradama za sve zaposlene, majske i junske zarade, kao i pripadajućih poreza i doprinosa, uz plaćanje i sudskih troškova u iznosu od oko pola miliona dinara.

dimitrovgrad

Kako se navodi u obrazloženju presude, da bi došlo do izmena ugovora o radu, mora postojati saglasnost i poslodavca i zaposlenog.

Odlukom Opštinskog veća o smanjenju koeficijenata za zarade došlo je do povrede Ugovora o radu, iako su novinari svakodnevno obavljali svoj posao i nije se desilo ništa što bi opravdalo smanjenje koeficijenata za isplatu zarada, stoji u obrazloženju presude.

Svi zaposleni u ovoj medijskoj kući podneli su kolektivnu tužbu, i dobili spor najpre pred Osnovnim sudom u Dimitrovgradu, a sada je tu presudu potvrdio i Viši sud u Pirotu.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker