Korona virus

Novi soj virusa Covid-19? Kako mutira i koliko je prenosiviji?

U poslednje vreme domaći i svetski mediji vrve od vesti i spekulacija o novoj varijanti virusa SARS-CoV-2. U ovom članku možete pročitati šta o tome kažu svetski zdravstveni stručnjaci.

Varijanta, koju su istraživači prvi put identifikovali u Velikoj Britaniji, naziva se B.1.1.7, iako su naučnici počeli da izražavaju zabrinutost zbog toga, početni dokumenti britanske vlade prozvali su je VUI – 202012/01, što znači „prva varijanta pod istragom u decembru 2020.” Kasniji vladini dokumenti iz decembra odredili su ga kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“ i nazivali su ga VOC 202012/01.

Novi soj, B.1.1.7 je prvi put primećen u Velikoj Britaniji u septembru 2020. Počeo je da skreće pažnju naučne zajednice i državnih vlasti početkom decembra, kada je britanski ministar zdravstva, Matt Hancock, sugerisao da se brzo širi i verovatno doprinosi porast broja infekcija SARS-CoV-2 na jugu Engleske.

Nova varijanta je primećena u više od 60 zemalja.

 

Čini se da dostupna istraživanja pokazuju da nova varijanta ima viši stepen prenosljivosti. Jedna studija, koja tek treba da bude recenzirana, ali koja je postala dostupna na serveru  medRkiv 26. decembra 2020, koristila je matematičko modeliranje za procenu prenosivosti nove varijante, u poređenju sa onom „već postojećih varijanti SARS-CoV-2. ”

Tim istraživača iz LSHTM-a zaključuje da je varijanta B.1.1.7 „56% prenosivija“ od ostalih varijanti SARS-CoV-2.

U međuvremenu, izveštaj, Imperial College London, razmatra trenutno dostupne epidemiološke i genetske podatke i takođe zaključuje da se čini da B.1.1.7 ima veću prenosljivost od ostalih varijanti SARS-CoV-2.

Istraživači procenjuju da je B.1.1.7 50–75% prenosiviji i u svojoj analizi smatraju efekat osnivača. Međutim, njihovi podaci govore u prilog konkurentskoj prednosti ove varijante u odnosu na prethodne varijante zasnovane na povećanoj prenosljivosti.

Zašto virusi mutiraju?

Virusi su skloni mutacijama. Zaista, sav genetski materijal, uključujući i ljudski, može mutirati kada se tokom replikacije pojave greške. Mutacija virusa se javlja kada dođe do promene u njegovom genetskom nizu. Ovo stvara varijacije i pokreće evoluciju virusa. Mutacije dovode do promena u proteinima koji su kodirani u virusnom genetskom kodu. Ove promene mogu biti korisne, štetne ili neutralne.

Koliko mutacija je potrebno da bi se proizveo novi soj virusa? Na ovo nije lako odgovoriti, delom zato što se naučnici ne slažu oko definicije reči „soj“.

Generalno, ako virus ima dovoljno mutacija da bi se njegova biologija značajno razlikovala, to se može smatrati novim sojem. To znači da može različito reagovati na vakcine ili tretmane ili može zaraziti drugu vrstu ili prenijeti na drugačiji način.

Ali ako biologija virusa uglavnom ostane ista, uprkos mutacijama, termin „varijanta“ može biti naučno tačniji.

Od početka pandemije vodilo se mnogo rasprava o mutacijama SARS-CoV-2 i kakve implikacije mogu imati.

SARS-CoV-2, kao i mnogi drugi koronavirusi, ima enzim koji ispravlja svoj genetski kod tokom replikacije, smanjujući stopu mutacija.

Iako novi koronavirus ima relativno stabilan genom, u poređenju sa drugim vrstama virusa, on ponekad mutira, a naučnici su pažljivo pratili ove promene.

Profesor Jonathan Stoie, vođa grupe na Institutu Francis Crick u Londonu, čija laboratorija proučava interakcije virus-domaćin, ponovio je ovo osećanje. „U početku sam mislio da bi to mogao biti slučaj“, primetio je, dodajući:

„Iako bi to moglo donekle doprineti početnom širenju nove varijante, čini se da je malo verovatno da će objasniti znatno povećanu učestalost slučajeva, s obzirom na istovremeno povećanje udela varijante u više postavki. Umesto toga, čini se verovatnim da viši nivoi oslobađanja virusa, možda rezultat infekcije više ćelija, dovode do većih stopa prenosa virusa. “

– Prof. Jonathan Stoie

 

COVID-19 vakcine i nova varijanta

Prema prof. Stoieu, postoji zabrinutost da trenutno odobrene vakcine možda neće biti toliko efikasne protiv novih varijanti SARS-CoV-2, koliko protiv postojećih verzija koje su bile uključene u testiranje tokom kliničkih ispitivanja.

„Jedno zabrinjavajuće područje odnosi se na mogućnost da će nove varijante pokazati smanjenu osetljivost na imuni odgovor na nedavno uvedene vakcine“, rekao je prof. Stoie.

„Biće važno nadgledati nove viruse radi neutralizacije serumom, komponenta krvi, od vakcinisanih osoba. U budućnosti će možda biti potrebno promeniti sastav vakcine na način na koji to radimo sa gripom, ali nadamo se ne tako često “, dodao je on.

Do tada, preporuka stručnjaka je da se svi koji mogu, vakcinišu raspoloživom vakcinom, kao jedinim načinom da se virus pobedi.

Izvor
MNT

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker