Novi budžet usaglašen sa korisnicima. Spreman za usvajanje

Krajem novembra, u skupštinskoj sali Gradske uprave održan je sastanak na kome je bilo reči o budžetu za narednu godinu. Prisustvovali su svi budžetski korisnici, direktori javnih preduzeća, obrazovnih ustanova a sve sa ciljem da budžet za narednu godinu bude što je moguće bolje skrojen kako bi sva gradska javna preduzeća i svi sistemi lokalne samouprave što bolje funkcionisali tokom naredne godine. 

-Odvojili smo dosta sredstava za investicije, povećali nivo ulaganja u sport i u medije, odvojili i zadržali sva socijalna davanja za budžetske korisnike i pronatalitetne mere, stipendiranje uspešnih učenika i sportista, odvojili smo novac za socijalne kategorije, povećanje zarada u sektorima gde postoji mogućnost za povećanje zarada-kazao je Vasić i dodao da je predviđena visina budeta milijardu i 682 miliona dinara a budžet za 2018. godinu je bio milijardu 747 miliona dinara. Budžet je manji iz nekoliko razloga. Najpre, pratili smo realizaciju budžeta tokom cele ove godine i želimo da planiramo što je moguće realnije. Drugo, u 2019. godinu ćemo imati smanjen povraćaj sredstava iz EU za projekte koje smo realizovali.

Projekti EU se realizuju tako što najpre imate pretfinansiranje iz gradskog budžeta, a kada se projekat završi nakon kontrola i provera taj iznos EU vraća u gradski budžet. Po ovom osnovu imaćemo negde oko 60 miliona dinara manje i to je možda najveći razlog što je budžet manji. Takođe, gledali smo prihode od poreza na zarade, prihoda od prodaje imovine. Tu smo nešto smanjili i priveli realnijoj stopi. Treba imati na umu da ćemo imati i višak sredstava. O tome ćemo raspravljati u februaru ili martu 2019. godinu a to je iznos reda veličine 300 miliona dinara. Ukupan budžet biti na nivou, možda i nešto veći nego 2018. godine. Najvažnije je da ćemo omogućiti budžetskih korisnicima nesmetano funkcionisanje i zadovoljavanje svih njegovih potreba-kazao je gradonačelnik Vasić.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar