Gradska hronika

Nove prijave protiv lekara

Policija u Pirotu podnela je krivičnu prijavu protiv ordinacije “Zdravković” zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično delo nesavesnog lečenja zbog postojanja opravdane sumnje da je pacijentu ove klinike Ivanu Dimitrovu(46), iz Dimitrovgrada, neposredno pre snimanja želuca, umesto barijuma, data tečnost na bazi natrijum hidroksida(NaOH), koju je on popio, nakon čega je ubrzo počeo da se guši pa je prebačen najpre u Opštu bolnicu u Pirotu a odmah zatim u Klinički centar Srbije(KCS).

_DSC4111_resize

U otpusnoj listi KCS-a, koju je potpisao konzilijum lekara ove ustanove, stoji da je pacijent primljen zbog toga što mu je umesto barijuma data tečnost na bazi natrijum-hidroksida, kao i da intubacija nije uspela pa je urađena hitna traheotomija.

_DSC4161_resize

Ivan Dimitrov kazao je Pirotskim vestima da mu je, pre pregleda, dok sa lavaboa uzeo bocu iz koje mu je dao da pije barijum, ali se ispostavilo da nije reč o barijumu.

-Popio sam polovinu boce i kazao doktoru da tečnost ima čudan ukus. Pregled je izvršen normalno, ali sam ubrzo počeo da se gušim i da osećam stezanje u vratnom delu. Doktor mi je dao mleko da pijem i odvezao u Opštu bolnicu, odakle sam ubrzo transportovan u Beograd-priča Dimitrov za Pirotske vesti.

Vlasnik ordinacje “Zdravković” dr Nenad Zdravković u telefonskoj izjavi medijima kazao je da je tačno da je pacijent imao tegobe, ali je i dodao da je on učinio sve da mu pomogne i da je sada pacijent dobro. Dr Zdravković je kazao i da očekuje da će tužilaštvo uraditi svoj posao i da će rasvetiliti sve detalje oko ovog slučaja, kao i postojanje eventualne odgovornosti.

Zdravstveni inspektor Ministarstva zdravlja za Pirotski okrug Vidojko Janačković izjavio je danas da je uvidom u prijavu koja me je stigla protiv ordinacije “Zdravković”, konstatovao da je došlo do ozbiljnog incidenta. Janačković je kazao da preduzima mere na osnovu još jedne prijave, anonimne grupe lekara Opšte bolnice i to zbog toga što je pacijentu Opšte bolnice data pogrešna krvna grupa što, po Janačkovićevim rečima, po stavu Svetske zdravstvene organizacije predstavlja jednu od najozbiljnijih i najtežih incidentnih situacija u pružanju zdravstvene zaštite.

-Postupak po prvoj prijavi protiv ordinacije “Zdravković” nisam mogao da sprovedem zbog toga što je pacijent kod koga je došlo do incidentne situacije bio meni nedostupan jer se nalazio  na stacionarnom lečenju najpre u Opštoj bolnici Pirot, Kliničkom centru Srbije u Beogradu i ponovo u Opštoj bolnici. Ono što je značajno za javnost jeste to da sve okolnosti o tome da li je i kako došlo do incidenta može da se utvrdi samo od strane Ministarstva unutrašnjih poslova- kaže Janačković.

Janačković kaže da mu je od strane Ministarstva zdravlja dostavljena još jedna prijava, anonimna i to od strane grupe lekara Opštine bolnice u Pirotu.

-U prijavi se navodi da je kod pacijenta za vreme stacionarnog lečenja na Internom odeljenju naše bolnice došlo do zamene krvi prilikom tražene transfuzije. Ja sam u postupku inspekcijskog nadzora koji sam sproveo na Internom odeljenju i na odeljenju Transfuziologije u Opštoj bolnici  konstatovao da je došlo do grubih propusta i neprimenjivanja nacionalnog vodiča Ministarstva zdravlja kojim je predvidjen postupak primene krvi i krvnih komponenti zbog čega sam u cilju izbegavanja daljih neželjenih dogadjaja usmenim rešenjem naložio da odeljenje Transfuziologije Opšte bolnice u Pirotu  postupa samo po uredno podnetim zahtevima za testiranje uzorka krvi i izdavanje krvi i krvnih komponenti. Zakonska ovlašćenja i odgovornosti nalažu mi da preduzimam dalje mere zbog toga što se prema stavu Svetske zdravstvene organizacije zamena krvi smatra jednim od najozbiljinijh i najtežih incidentnih situacija u pružanju zdravstvene zaštite pa sam poslao pismeni zahtev Ministarstvu zdravlja da se sprovede vanredna spoljna kontrola kvaliteta stručnog rada na Internom odeljenju i odeljenju Transfuziologije Opšte bolnice Pirot-izjavio je Janačković.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

16 Comments

 1. Ko moze sa punim poverenjem da se leci u gradskoj bolnici? Tigar AD u stecaju. Sve propada ali svi ti eksperti i menadzeri koji su za to odgovorni, sve vise ucvrscuju pozicije gradske elite koja se licnim standardom ekstremno izdvaja od drugih. Pre nekoliko dana neko je dao vrlo slikovit komentar da su priznanja privrednika Pirota dodeljivana ljudima koji su za projekat od preko 60 miliona narodnih para, napravili tako zatvorenu pijacu da je vise niko nikada nece otvoriti. Da li da se takvim ekspertima stane na put ili da se nastavi sa ponizavanjem gradjana?

 2. 1. Zašto je pacijent iz Dimitrovgrada morao da snima želudac kod privatnika?
  Odgovor: Zato što mu je taj isti doktor koji radi i u državnoj bolnici i privatno, tako preporučio (naravno da bi mu uzeo pare).
  2. Šta se dešava sa ordinacijom Dr Ljubiše Đorđevića i testovima za trudnice, nije valjda tresla se gora, rodio se miš.
  3. Mislim da će i ovaj put Dr. Zdravković kao i svi drugi doktori koji su zabrljali, da se izvuče i nesmetano da radiološki i novčano “obrađuje” pacijente.

 3. i naravno cenjeni doktor Zdravkovic,bas kao i ginekolog Djordjevic(koji je izdavao lazne rezultate na testiranje daunovog sindroma) i dalje bezbrizno rade…

 4. SNS kao vodeca stranka treba da se zapita malo o ovom i prethodnom slucaju. Kadar najjace stranke je direktor Opste bolnice, a oba njehova zamenika imaju afere. Samo toliko.

 5. I kada se bude (ne daj Bože) desilo da neki lekar zbog takvog odnosa “bogova” u belim mantilima bude nastradao jer će neko sasvim poludeti i želeti da sam kazni krivca (ili po njemu krivca) za nemar i neodgovornost i bahatost…onda će se po TV emisijama okupljati razni “analitičari” koji će nam objašnjavati zašto se to desilo.

  1. Ako je Vama ovde bilo šta smešno onda ste blago rečeno izgubljen slučaj. Usput, ne kaže se KOMENTIRAJU nego KOMENTARIŠU. I još jednom usput, ja nisam ni doktor ni političar već običan čovek koji je imao prilike (na žalost) da oseti sve blagodeti humanizma i profesionalizma Vaših kolega koji se nazivaju doktori (medicinari…kako god), Svi vi, jednim okom gledate na zapad i razvijene zemlje (da ne kažem EU pa da me proglasite političarem) a sa takvim odnosom prema poslu i pacijentima tamo bi ozbiljno robijali i ne bi ni bilo rasprave o ovakvi greškama.
   PS Ako je nekome mala plata može komotno da promeni posao (otvori piljaru, butik…i sl.). Jako me iritira kad lekar kaže da se školovao za svoj posao (kao da u ovoj zemlji svi rade ono za šta su se školovali). Ako ti, iz bilo kog razloga ne odgovara posao – promeni ga, idi u inostranstvo, radi šta znaš, samo nemoj više da osakaćuješ ovaj ionako jadan narod.

  1. Tu bih se složio sa Vama. Takođe sam šokiran činjenicom da u privatnim “ordinacijama” barijum i drugi reagensi (a verovatni i medikamenti, oprema, pribor…) nabavljaju od švercera. Pa zbod čega se DEBELO plaća pregled? Da li je davanje “žive sode” umesto barijuma greška švercera ili totalna neodgovornost? Da li su i za davanje pogrešne krvne grupe takođe krivi šverceri? Da li su za falsifikovanje medicinskih nalaza u PRIVATNOJ ginekološkoj “ordinaciji” krivi šverceri, nedostatak opreme… Neće biti. Kriva je POHLEPA koja se javlja tamo gde je nikako ne sme biti. Pokušavate odbraniti neodbranjivo.
   Slažem se da država nije normalna. Da je država normalna ovakvi lekari (ili bilo koji medicinski radnici), osim što bi doživotno izgubili dozvolu za rad u medicinskoj struci, već bi bili iza rešetaka jer su ugrozili nečije živote, prekršili osnovna ljudska prava…
   Da je država normalna niko od lekara ne bi mogao da radi i u državnoj ustanovi (tj. na budzetu) i bude vlasnik ili radi u privatnoj ordinaciji. Imate li pojma koliko je česta pojava da se pacijent kome se može pružiti kompletna usluga u državnoj ustanovi šalje u privatnu ordinaciju kako bi mu se izvukao novac? E, za to je kriva država. Kad malo bolje razmislim, država mora da obuzda POHLEPU i tu leži njena ogromna odgovornost.
   Ali pre nego što se država okrivi i traži njena nesumljiva odgovornost za JAVAŠLUK moraju se obuzdati lekari koji su zaista umislili da su “bogovi”, nedodirljivi, i čija je jedina smernica u radu – zgrnuti što više para.
   Naravno, čast izuzecima.

 6. Nisam doktor ni politicar.Ovo je strasno.Pricao sam sa ljudima doktorima iz Nisa, koji kazu da pacijenti koji stizu iz Pirota i Leskovca su najgore zbrinuti,i da se i sami doktori cude kako neko takav radi u bolnici.Toliko nestrucnih doktora u Pirotskoj bolnici radi da je cudo kako i neko prezivi.

 7. За ово не знам и не могу да грешим душу.Ти доктори који шаљу анонимне пријаве су најобичније кукавице.Нека изађу пред народ и нека кажу шта се десило.Што се тиче случаја лажирања у клиници Ђорђевић,неће се извући па макар штрајковао глађу испред скупштине у Београду.Овај пут не Блиц и Новости,него CNN има да им доведем,ако заташкавају

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker