Kultura

Nova priznanja za čuvare tradicionalnih melodija – Milu i Dušana Antića

Desetogodišnja Mila i njen stariji brat Dušan Antić nastavljaju da osvajaju nagrade na brojnim takmičenjima frulaša širom Srbije. Ove godine, tačnije pre mesec dana, na kvalifikacionom takmičenju za elitno takmičenje frulaša u Prislonici, Dušan je osvjio prvo mesto u kategoriji “izvorno sviranje”, dok je Mila u kategoriji frulaša do 12 godina bila druga. Taj uspeh im je omogućio učešće na elitnom takmičenju – Saboru frulaša Srbije “Oj Moravo”, u Prislonici kod Čačka 

-Na ovom elitnom takmičenju frulaša sam u izvornom sviranju osvojio treće mesto, a na konkursu za savremenu kompoziciju, za koju ću uskoro da snimam spot i predstaviti javnosti kompoziciju inspirisanu melodijom i ritmom našeg kraja i Stare planine – drugo mesto. Zahvalio bih se Domu Kulture i Narodnom orkestru Doma kulture Pirot, koji su me i ovog puta kao i do sada podržali, kao i prijateljima Silviji Nešić, rukovoditeljki hora i etno grupe i Dušanu Đorđeviću, šefu orkestra, koji su mi dosta pomogli oko aranžmana-kaže Dušan za Pirotske vesti.
Pirotske melodije sa Stare planine deo projekta PGP RTS-a i Radio Beograda “Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije”
-Moje kompozicije su se našle na CD-u u produkciji PGP-a RTS i Radio Beograda 2, pod nazivom ,,Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije”.  Tu smo nas petorica iz različitih krajeva Srbije imali čast i privilegiju da snimimo numere iz svojih krajeva za arhiv Radio Beograda i tako otrgnemo tradicionalne melodije od zaborava. Osim moje malenkosti na CD-u su se našli i frulaši još iz Raške (Dalibor Todorović i Veljko Petronijević), Crnorečja (Stefan Radovanović) i Jablanice (Miljan Toković). Zahvalio bih se Dragani Marinković, urednici emisije “Od zlata jabuka”, etnomuzikologu i Svetlani Azanjac, takođe etnomuzikologu,  bez kojih ne bi bilo CD -a-poručuje Antić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker