Gradska hronika

Nova oprema za uviđaj na granici

 Policijske uprave u pograničnim regionima Srbije i Bugarske opremeljene su novom opremom za uviđaj na licu mesta i analizu bioloških i drugih tragova, javlja TANJUG.

Gradina
Gradina

Oprema je obezbeđena kroz program prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske.

Projekat je relaizovan sredstvima iz pretpristupnih fondova EU u vrednosti od blizu milion evra, rekao je novinarima Nenad Aranitović iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije.

Sredstvima koja su pripala Srbiji opremljene su policijske uprave u Vranju, Leskovcu, Pirotu, Nišu, Zaječaru, Boru i policija u Negotinu pa su osposobljene za uviđaj na licu mesta, rekao je Aranitović.

Oprema je instalirana oktobra i završena je obuka kadrova, zabeleženi su i prvi rezultati u otkrivanju počinilaca krivičnih dela, kazao je on na promociji rezultata projekta u Nišu.

Realizacija projekta započeta je januara 2013. godine i projektom su ostvareni svi predviđeni ciljevi, rekao je koordinator projekta Nikolaj Banev iz bugarskog Centra za forenziku.

U bugarskim policijama u pograničnom regionu u upotrebi je nova oprema za analizu bioloških tragova.

On je rekao da je saradnja sa srpskom policijom započeta još 2007. i 2008. godine i da se zahvaljujući pomoći EU produbljivala i da je zajednički cilj da se i dalje razvija.

foto Aleksandar Ćirić

tekst-Novinska agencija TANJUG

Slične vesti

Leave a Reply