Kultura

Nova knjiga Mile Panajotović: “Bela mačka – Jedna stara kuća u Pirotu”

Iz štampe je izašao novi naslov u već bogatoj izdavačkoj kolekciji Muzeja Ponišavlja Pirot. Reč je o veoma interesantnoj i značajnoj  knjizi pod nazivom “Bela mačka – Jedna stara kuća u Pirotu” autorke Mile Panajotović, višeg kustosa istoričara.

Neveliko po svom obimu, ali izuzetno bogato podacima ovo delo u potpunosti uspeva u svojoj nameri da od zaborava otrgne deo istorije Pirota. Usponi i padovi porodice, ratovi i promene država i uređenja, nenametljivo i logično prate ono što se dešavalo sa kućom, a takođe i sa kafanom “Bela mačka”. Kombinujući izvore, već objavljenu literaturu, kazivače i faktičko stanje na terenu, Mila Panajotović je uspela da spreči zub vremena, koji je neminovno uništio staru kuću, da uništi sećanje na nju i porodicu pod nadimkom Bela mačka. Štampanje ove knjige realizovano je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

“Dospevši na gornji sprat, prošli smo kroz sve prostorije, da bi nas u jednoj od većih soba tzv. ženskoj sobi, dočekalo pravo brdo papira i sitnijih predmeta iz ovog domaćinstva, sve to oblino zasuto zemljom sa tavanice, koja je počela da se raspada. Ugledavši tu hrpu građe, odlučila sam da se vratim sutradan sa svojim kolegama iz muzeja i da spasimo što se spasti može” – navodi Mila Panajotović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de