Kultura

Njujork: Maji Cvetković Sotirov uručena nagrada – medalja i plaketa Tesla Spirit Award, Tesline naučne fondacije iz SAD-a

Knjiga "Čarobni jedrenjak - Priča o Nikoli Tesli" proglašena je za najbolju dečju knjigu posvećenu Nikoli Tesli u 2022. godini

Maji Cvetković Sotirov, autorki knjige “Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli”, večeras je u Njujorku uručena prestižna nagrada – Tesla Spirit Award – medalja i plaketa. Priznanje je Majinom suprugu Srđanu uručila Ešli Redfern (Ashley Redfearn), izvršna direktorka Tesline naučne fondacije (Tesla Science Foundation) iz SAD-a. Konferenciju posvećenu genijalnom naučniku Nikoli Tesli otvorio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Knjiga Maje Cvetković Sotirov u sobi gde je boravio Nikola Tesla – čuvenoj sobi 3327

Kako je Pirotskim vestima kazala autorka knjige koja je pobudila ogromno interesovanje u SAD-u, Maja Cvetković Sotirov, na svečanosti u Njujorku, simbolično održanoj u hotelu Njujorker, gde je Tesla proveo poslednje godine svog života, premijerno je prikazan i kratki film – intervju povodom dodele nagrade.

Uručenje nagrade

-Zahvaljujem se na poverenju Teslinoj naučnoj fondaciji iz SAD (Tesla Science Foundation), i Teslinoj naučnoj fondaciji Srbija. U filmu koji je emitovan, tridesetoro mališana iz Pirota, uz saglasnost njihovih roditelja, prenelo je čaroliju ka Njujorku. U filmu je prvi put, na ovakav način, promovisan i spomenik Nikoli Tesli koji se nalazi u Pirotu-navodi Cvetković Sotirov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker