Pirot - Mali Jerusalim

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije, služio je  molebni kanon Svetog Andreja Kritskog

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije, služio je  molebni kanon Svetog Andreja Kritskog  u hramu Roždestva Hristovog u Pirotu.  Veliki Kanon ustvari prestavlja ličnu ispovest svakog pravoslavnog hrišćanina. Veliki Kanon je, kako se kaže u njegovom sinaksaru, dovoljan da i najtvrđu dušu omekša i dobroj budnosti podigne, ako se samo sa skrušenim srcem i velikom pažnjom peva. Kao takav, on je božanska sila spasenja. Udružen još sa postom — on je čudotvoran kao preobražajna sila spasenja, preobraženja, prosvećenja, oboženja.

 Verni narod učestvuje u molitvi čineći velike metanije. U ovom kanonu sve su pesme pokajnog karaktera sa rečima koje upućuju na put pokajanja i spasenja.

Sveti Andrej, episkop Kritski,  rođen je  nem i do sedme godine nije govorio. Kada su ga roditelji odneli u hram i tamo pričestili on je progovorio. U četrnaestoj godini otišao je u manastir Svetog Save Osvećenog i pokazao se izvrsnim monahom. Učestvovao je na šestom Vaseljenskom saboru. Napisao je dosta poučnih knjiga, pesama, kanona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker